Týdenní dovolená na Azorech - ostrově Sao Miguel. Bydleli jsme ve dvou Airbnb bytech 4 a 4 dni a podnikali jednodenní výlety za krásami ostrova. Číst více »« Zobrazit méně

Celé jaro nás provázela covidová omezení a nejistoty ohledně možností cestování přes léto. Na Facebooku jsem zahlédl tip na cestování po Azorských ostrovech, které patří k Portugalsku (má ale určitou autonomii a vlastní regionální vládu) a jsou tak v Evropě a součástí EU, takže zde byla vidina, že cestování tam bude možné a budou aplikována podobná opatření jako v ČR. Navíc se v té době v rámci Evropy pravidla sjednocovala a vznikal systém evropských covid pasů, který přinášel do uznávání a prokazování testů a očkování jakýsi společný systém. Na poznání Azor je přiměřená doba přibližně týden, je tu příjemné klima, bujná zelená příroda, pozůstatky vulkanické činnosti, krásné výhledy na Atlantický oceán a možnost krátkých i dlouhých vycházek. Koupání zde možné je jak v oceánu, tak v jezerech nebo tůních pod vodopády. Moře není tak přívětivé jako Středozemní, ale dá se i pro neotužilce. Pocit, že je to Evropa a tudíž blízko, byl trochu falešný - je to docela daleko v Atlantiku, zpravidla je potřeba letět z Prahy s dvěma přestupy a cestou se stráví celý den, ba i víc, když člověk hledá levnější letenky. Azorských ostrovů je několik, ale nejvíce se cestuje na São Miguel, kde je i hlavní město.

Ostrov není velký a je zde dobrá síť silnic, takže jsme zvolili cestování se stálým ubytiváním a zamluvili si dva byty přes Airbnb - jeden ve Furnas ve východní části ostrova a druhý v Ponta Delgadě, která je zas více na západ. Půjčili jsme si auto, měli stabilní zázemí v bytech s kuchyní, pračkou a internetem a vyjížděli jsme postupně na výlety za krásami a poznáváním. Odpadlo tak balení a kočování a všechna místa byla rozumě autem dostupná. Jákási MHD na ostrově také je, ale linky autobusů a jejich frekvence nevypadaly moc slibně. Určitě by šlo také dobře cestovat na kole.

V průběhu pobytu jsme psali pro rodinu a kamadády blog.

Cestování v době covidové

Čtvrtek, nultý den, jsme strávili cestou. Na letiště v Praze jsme dorazili v 5 hodin ráno, dvě hodiny před odletem. Kvůli covidu nelze provést kompletní online check-in, je potřeba jít k přepážce na letišti. V rámci odbavení kontrolují i dokumenty vyžádané cílovou a případně tranzitními zeměmi. V našem případě to byly PCR testy a potvrzení o online registraci na Azorech. Informace jsme před odletem čerpali na webu Ministerstva zahraničních věcí a regionální vlády Azory (Azory mají jiná pravidla než Portugalsko!).

Kontrola dopadla dobře a mohli jsme se vydat k letadlu do Frankfurtu. Let je poměrně krátký a od Lufthansy dostali jsme jako občerstvení jen balenou vodu a malou čokoládu. Ve Frankfurtu jsme měli dlouhý prostoj při čekání na let do Lisabonu. Zůstali jsme v tranzitním prostoru, kde už žádné kontroly nebyly a aspoň jsme si koupili něco k snídani a později i oběd. V letadle a na letišti jsme pořád museli mít respirátor. Personál v letadlech i na letišti to bral dost vážně a neváhal nás upozonit, že nám kouká nos. Let do Lisabonu (opět Lufthansa) trval 3 hodiny a taky nám nedali nic k jídlu. V Lisabonu už bylo čekání kratší a nakonec jsme s TAP doletěli na Azory. Občerstvení se opět nepodávalo, tak jsme si k večeři v letadle koupili nedobře hnusné lasagne. Přistáli jsme v Ponta Delgadě v 20:20 českého času, zde bylo 18:20 (2 hodiny časový posun).

Neměli jsme ale vyhráno – 20 minut jsme čekali na bágly, dalších 45 minut v hrozně pomalé frontě, na jejímž konci kontrolovali příjezdové formuláře a covid testy. Covid testy hradí azorská vláda a nám, když jsme si je udělali v Čechách, poslali voucher na 35 € na osobu, který se dal uplatnit mj. na auto. Následně jsme se přesunuli do fronty na půjčení auta (u Ilha Verde), kde jsme také stáli asi hodinu. I když má člověk zamluvené auto, snaží se ještě prodat co nejdražší pojištění a vnutit větší (dražší) auto. Mně v závěru nabídli za extra malý příplatek auto z vyšší kategorie - když jsem odmítl, stejně jsme ho dostali, asi menší auta došla :-)

Přesunuli jsme se na parkoviště, kde jsme dostali svého Renaulta Clié a vyrazili do města. Dostali jsme hlad a tak jsme to ještě vzali přes hypermarket Solmar. Do našeho ubytování ve Furnas to bylo ještě 45 minut a cestou už holky odpadly a usnuly. Přibližně ve 23 hodin zdejšího času, po 21 hodinách cestování, jsme konečně viděli postel a vidinu spánku.

Jako bydlení jsme zvolili postupně dva byty přes Airbnb. První byt byl ve Furnas, hned naproti zahradě Terra Nostra. Byt je hnedka v přízemí takže vidíme všechno co se děje na ulici.

Furnas

Furnas je město v kráteru staré sopky. Centrální sopka byla formována několika erupcemi střídanými klidnými obdobími v průběhu 800 tisíc let. Tvoří ji velký pokles v horní části – Caldeira das Furnas – s oválným tvarem a rozměry 8 x 5,6 km. Projevy sopečné činnosti jsou jezero Lagoa das Furnas (200 ha), škvárové kužely, lávová pole, minerální vody a termální prameny.

Hned v pátek jsme zašli do botanické zahrady Terra Nostra. Koupali jsme se tam v Tanque de Água Termal, což je voda z termálních pramenů v bazénku, takže je tam teplá voda, která také smrdí a má oranžovo hnědou barvu. Když jsme se dokoupali, tak jsme se šli projít po botanické zahradě, kde bylo spoustu, stromů, palem a kytek - někde jako les, jinde jako pěstěná zahrada.

Odpoledne jsme se prošli Furnasem a navštívili "kaldery" - v jednom oblasti vyvěrá celá řada bublajících jezírek, horké páry a minerálních pramenů. Ty jsou docela dobré na ochutnání, podobně jako v Čechách například v Mariánských lázních. Některé výrony stříkají třeba metr vysoko a jiné zase jen tak pubublávají. Ze všech jde kouř a hodně smrdí jako síra (vlastně to je síra), a také z nich sálá teplo. Tradičně tu připravují kukuřici tím způsobem, že dají syrové kukuřice do pytle a hodí to do termálů a nechají ji tam nějakou dobu, potom je kukuřice hotová k jídlu.

Vyhlídky, vodopád, maják

V sobotu jsme vyrazili na průzkum západní části ostrova. Každou chvilku je u silnice odbočka na „miradouro“, což znamená výhled. Někdy je to jen odstavný pruh, jindy zajížďka k piknikovacímu místu a vyhlídkové věži. A vždycky parádní výhledy!

Nakonec jsme ale zaparkovali a vyrazili i pěšky. Šli jsme bujnou vegetací (je vidět, jak je tady vlhko a teplo) úzkým údolím dozadu a nahoru, až se před námi objevil úžasný vodopád Salto do Prego. A to se ví, že jsme se také vykoupali.

Oběd jsme si dali ve městečku Nordeste, které mělo pěkný most a roztomilé městské centrum. Připomínky portugalského koloniálního vlivu.

Kdybyste plavali z kontinentální Evropy sem, bude vás před nárazem do Azorů varovat maják Farol do Arnel. A k tomu my jsme sešli hrozně příkrou cestou (dalo by se i sjet, ale nebyl jsem si vůbec jist, jestli by naše auto dokázalo vyjet nahoru). Maják byl postavený na konci 19. století, otevřen 24. 11. 1876. Byl to první maják postavený na Azorech, výšku věže má 15 metrů. Pod ním je bývalý přístav Ponta do Arnel postavený v 16. století, teď tam bylo bezva místo ke koupání. Atlantik vůbec není tak studený a nevlídný, jak jsme se obávali – naopak, příjemné koupání.

Termály, cozido a koupání v sopce

V neděli dopoledne jsme se šli ponořit do druhých furnáských termálů – Poça da Dona Beija. Je to soustava několika bazénků, ve kterých je voda zpravidla 39 °C teplá. Kolem je bujará zeleň a květiny. Jediné negativum byla covid opatření – mezi bazény chodit v botech a s rouškou. Maximální doba pobytu byla 1,5 hodiny. Pořád tam chodil securiťák a opatření kontroloval. Byl také limit na počet lidí uvnitř, takže mohlo být potřeba čekat ve frontě, než někdo odejde.

A protože jsme potom měli hlad, vyrazili jsme na oběd ochutnat „cozido“. To je zdejší specializa – různé druhy masa, uzenin a zeleniny se na mnoho hodin naloží a zakopou do termálnách pramenů, aby se to potom podávalo na stůl. Nabízí ho tu všude možně, my jsme zkusili u Tony's. Nebylo to špatné a byla toho nezvladatelná porce. Holky opatrně ochutnaly a pak jsme objednali pizzu.

Posilněni jsme vyrazili na jih ostrova do města Vila Franca do Campo a to zejména kvůli ostrovu Vila Franca do Campo, který vznikl před 5000 lety erupcí podmořské sopky. Ostrov je cca 500 metrů jižně od města, rozkládá se na ploše 8 ha a má nejvyšší bod ve výšce 62 metrů. Je to zbytek kužele vzniklého z erupce podmořské sopky. Dnešní kráter je již erodovaný a trhlinami rozdělený na dvě části. Ostrov je chráněn UNESCO jako přírodní rezervace, hnízdí tu mořští ptáci a rostou chráněné rostliny. Chvilku nám trvalo, než jsme našli místo, kde lze koupit lístky a taky jsme si chtěli koupit šnorchl. Na návštěvu ostrova je stanoven denní limit, v tuto covidovou dobu ale nebyl s přílišnou návštěvností problém. Čtvrt hodinky cesta lodí a jsme na ostrově a za chvilku už jsme se koupali a šnorchlovali v kráteru. Plavalo tu spousta krásných ryb a na skalách se slunili krabi.

Večer jsme se ještě cestou zpět stavili u jezera Lagoa da Furnas, kde jsou také vývěry a výrony páry, bahna a pramenů. Zde restaurace v pramenech nechávají 5-6 hodin připravovat (zřejmě se dusí ve vodě či v páře) cozido.

Přejezd do Ponta Delgada

V pondělí jsme opustili náš byt ve Furnas a přejeli jsme do Ponta Delgady. Cestou jsme se zastavili na vyhlídce Pico de Ferro, ze které je úžasný pohled na jezera Lagoa das Furnas a je vidět i Furnas a celý oválný kráter, který město obklopuje.

Dále jsme přejeli na severní pobřeží, kde jsme navštívili továrnu na zpracování čaje Gorreana. Prohlídka byla bohužel portugalsky, takže jsme nerozuměli ani slovo. Na konci prohlídky jsme nakoupili čaje, ochutnali jeden šálek na místě a na závěr a jsme se prošli po čajových plantážích. Zdejší továrna je jediná v Evropě a funguje zde od roku 1883

Po čajové plantáži jsme se jeli kouknout na sopečné jezero Lagoa do Fogo. Nejdřív jsme se na něj koukli z vyhlídky a potom jsme k němu sešli po turistické pěšině. Bylo to asi 120 metrů, ale kráterem, takže to bylo hodně prudce z kopce. Když jsme sešli tak jsme se chtěli vykoupat, ale bohužel tu všude byly cedule se zákazem koupání. Nezbývalo, než vyjít zase nahoru.

Pak už jsme dojeli do Ponta Delgady a ubytovali se v našem druhém bytě, který byl ve staré centrální části města a byl v posledním patře s teráskami na jih i sever. Byt se nám moc líbil. Z jižní terasy bylo přes střechy vidět na moře. V centru města je trochu potíž s parkováním, je tam málo místa a platí se - mincemi nebo aplikací, obojí bylo dost nepohodlné. Majitelé bytu naštěstí měli dlouhodobý pronájem v garážovém domě nedaleko a za 3 € na den nám kartu půjčili, takže jsme parkovali blízko, výhodně a měli jsme jistotu místa k zaparkování.

Lagoa Azul a Termas da Ferraria

V úterý jsme vyrazili na západní část ostrova. Přes několik vyhlídek jsme dojeli k parkovišti u Lagoa do Canário. Odtud jsme vyrazili krátkou procházkou k nejazorovatější vyhlídce Miradouro da Boca do Inferno. V kráteru sopkyje vidět Lagoa Azul (modré jezero) a Lagoa di Santiago (zelené). Sopka byla nejdřív kopec, pod ním magma. Při erupci uniká ven, vrchol se poté propadne, vznikne kráter a zaplní se vodou. Uprostřed kráteru vznikly i sekundární erupce a krátery a jezera po erupci na dně staršího kráteru. Celý vnější kráter je téměř kruhovitý a průměru 5,3 km, maximální hloubka je 630 m. Vznikl přibližně před 36 tisíci lety. Poslední erupce proběhly pravděpodobně v roce 1439.

Pokochali jsme se ještě několika vyhlídkami a pak sjeli jsme dolů do kráteru, kde je městečko Sete Cidades. Tam jsme si dali oběd a půjčili si paddle-board, na kterém jsme si zablbli na jezeře.

Dočeli jsme se, že nejkrásnější výhled na jezera je z rozpadlého hotelu Monte Palace. Sice tam byly všude cedule se zákazem vstupu, ale neodolali jsme a vylezli až na střechu.

Poslední zastávka našeho dne byly Termas da Ferraria. Zde jsme vyzkoušeli něco, po čem všichni touží a azořané mají – vyhřívaný oceán. Horké prameny tu ústí pod vodou do moře a ohřívají jinak chladnou vodu oceánu. Horká ta voda není, ale je znát, že je teplejší.

Na velryby, na sever a na západ

Středa nám začala nevesele obíháním a zmatky s testy na Covid. Nařízení azorské vlády praví, že po 7 dnech pobytu se musíme znovu PCR testovat (platí zdejší vláda). Časově to vyšlo tak, že bychom výsledky testů použili i pro odlet domů. Aktivně jsem nás proto zaregistroval do testovacího centra v Ponta Delgadě, na místě se ale ukázalo, že zde bychom si museli testy platit (85 € za jeden) a ta vládou placená testování dělá jen jedna laboratoř. Tak jsme šli do ní, tam jsme dlouho čekali a pak holky odmítli, že jsou pod věkovou hranicí (Klárka byla pod ní, Eliška byla přímo na ní a při příjezdu test chtěli a dokonce nám na ni vystavili ten voucher) a že je testovat nebudou. A mě nemohli najít v systému. Po dlouhé době mě našli zaregistrovaného u testovacího centra na druhém konci ostrova - a proto mě nemohli otestovat, dokud bych tam nezavolal a nezměnil svoji registraci do Ponta Delgady. V tenhle moment jsem to vzdal, vykašlal se na testování po 7 dnech a zamluvil jsem nám termín na AG testování na den před odletem.

Po obědě pokračoval náš program neúspěšným výletem za velrybami a delfíny, neviděli jsme ani ploutvičku. Byl jsem z toho trochu zklamaný, protože program sliboval, že určitě hodně uvidíme a s největší pravděpodobností i velrybu, ačkoliv není ta nejlepší sezóna, kdy by velryby táhly kolem ostrova. A ačkoliv je jasné, že příroda je nevyzpytatelná a něco takového se nedá garantovat, zdálo se mi, že tady prodávají los na štěstí s velice malou pravděpodobností výhry. Od průvodců jsme se dozvěděli, že poslední 3 dny (jezdí 2 prohlídky denně) nic neviděli a i pohyb lodi působil jako dost demotivovaná vyjížďka tam a zpátky. V případě neúspěchu jako je ten náš nabízí opakování zdarma a dokonce nám i vrátili peníze. Z celého dne nakonec byla pěkná jen procháza po Pontě Delgadě.

Pozdě odpoledne jsme se ještě vydali k vodopádu Salto do Cabrito, který byl pěkný, ale nikterak úžasný. Klárka se pod ním vykoupala, ale množství přítomných lidí nás brzy vyhnalo dál.

Pokračovali jsme po malé silničce podél severního pobřeží s výhledy na útesy a oceán. Naším vysněným cílem bylo Mosteiros na severozápadním cípu ostrova, kam jsme se blížili s nadcházejícím západem slunce. Měli jsme tu vytipované piknikovací místo, to klaplo - ugrilovali jsme si večeři a snědli ji se západem slunce nad mořem.

Lávová jeskyně a Ďáblovo okno

Ve čtvrtek dopoledne jsme se šli podívat pod Ponta Delgadu do lávové jeskyně Gruta do Carvão (bylo nutno rezervovat předem). Ty vznikají tak, že teče proud lávy ze sopky a nahoře se vytvoří vrstva, která ztuhne, zatímco vnitřek vyteče do moře. Černý vzhled, ostré kameny a způsob vzniku z jeskyní dělal něco zcela jiného, než je člověk zvyklý z vápencových jeskyní typu Moravský kras. Rozhodně to bylo pěkné, zajímavé a unikátní.

Odpoledne měly holky odpočinkové a já si vyrazil sám na trek „Janela do Inferno“ – „Ďáblovo okno“. Je to asi 9 km okruh místy, kde ústí podzemní přepad z jezera Lago do Fogo a odkud již od dávných vod přiváděli vodu pro výrobu alkoholu a dodnes přívádí pitnou vodu. První dva kilometry vedou obyčejnými pastvinami, kde jediné zpestření je tu a tam výhled na oceán. Pak se ale vejde do tunelu a vyjde se v úplně jiné krajině – ve vlhké zelené džungli. Cesta se proplétá mezi stromy a pod mosty, až dojde k malému jezírku, do kterého padá voda z temného ďáblova okna. Cesta zpět vede po mostech a sleduje staré potrubí, ve kterém dodnes šplouchá voda.

Cesta zpátky

Na cestu zpět si cestovatel musí s ohledem na covid nastudovat podmínky nástupu do letadla, pravidla cílové země a také všech tranzitních zemí. V našem případě jsme potřebovali antigenní testy, vyplnit online tranzitní formulář pro Švýcarsko a příjezdový formulář do ČR.

Ráno jsme se naposledy nasnídali na terase, sbalili věci, vrátili parkovací kartu, natankovali (30 litrů po 1,29 €) a dojeli na letiště, kde jsme vrátili auto (najeli jsme 520 km). Při checkinu nám zkontrolovali testy i vyplnění všech formulářů, naštěstí vše proběhlo hladce.

Na přestup v Ženevě jsme měli jen 50 minut, letiště nám to ale dost usnadnilo tím, že pro nás poslali extra auto, které nás převezlo od letadla rovnou k našemu odletovému stanovišti. Zato ve Frankfurtu jsme se nějak nechali ukolébat představou, že na přestup máme skoro hodinu a půl a zapomněli hlídat čas (on byl ve skutečnosti o dost kratší, protože jsme trochu později přistáli a dlouho jeli autobusem od letadla do haly). K odletu jsme přišli 15 minut předem, což kolikrát ještě stačí, tentokrát už to ale bylo pozdě. Jediné štěstí v neštěstí bylo, že nám Lufthansa na své náklady zajistila přebookování letu na další den, hotel se snídaní a autobus do hotelu a na letiště.

V sobotu už jsme si dali pozor, abychom byli u letadla včas a od nástupní přepážky jsme se nevzdalovali  . Šťastně jsme nastoupili a odletěli ku Praze. Teď už se nemůže nic stát… ale může. Někde se nám zapomněly 2 batohy ze tří.

Tipy k cestování

Na ostrově bývají často mlhy - než člověk někam vyrazí, není špatné to konzultovat s webem Spot Azores nebo appkou Spot Azores, které zobrazují pohledy webkamer ze všech oblíbených turistických cílů.

Na ostrově je řada trailů - je mapa i appka https://trails.visitazores.com/en, kde se dají najít. Většina je ale zakreslená i na mapy.cz, což je pro naplánování výletu často nejjednodušší.

Orientačně náklady (1 dospělý + 2 děti): 41 tisíc letenky, 17 tisíc auto + benzín, 18 tisíc ubytování, 10 tisíc jídlo (kombinovaně restaurace a vaření doma), vstupy 1600 Kč.

Fotky

Dlouhé čekání ve Frankfurtu
AutorPetr Hendl
Pořízení08.07.2021 v 08:51
Clona5
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#001_IMG_94124.jpg
Letiště Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení08.07.2021 v 21:37
Clona3.5
Čas1/60
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#002_IMG_94125.jpg
Terra Nostra - termální jezírko
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 15:54
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#003_IMG_94128.jpg
Klárka v termálním jezírku
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 15:40
Clona7.1
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko145 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#004_IMG_94126.jpg
Lákání rybiček
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 16:42
Clona5.6
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#005_IMG_94130.jpg
Terra Nostra - procházka botanickou
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 16:47
Clona4.5
Čas1/400
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#006_IMG_94133.jpg
Hortenzie
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 16:52
Clona4.5
Čas1/400
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#007_IMG_94135.jpg
Klárka na jezírku
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 16:58
Clona5
Čas1/800
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#008_IMG_94138.jpg
Leknín červený
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 16:55
Clona5.6
Čas1/640
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko150 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#009_IMG_94136.jpg
Viktorie královská
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 17:55
Clona5.6
Čas1/40
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko130 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#010_IMG_94147.jpg
Domky ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 18:57
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#011_IMG_94150.jpg
Domek ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:07
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#012_IMG_94152.jpg
Autobusová zastávka
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:19
Clona9
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#013_IMG_94153.jpg
Kaldery ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:21
Clona5.6
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#014_IMG_94154.jpg
Kaldera ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:26
Clona4.5
Čas1/4000
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#015_IMG_94164.jpg
Bublající vývěry (Furnas)
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:28
Clona4.5
Čas1/4000
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#016_IMG_94165.jpg
Minerální prameny ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:31
Clona5
Čas1/100
ISO400
Kompenzace-2/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#017_IMG_94167.jpg
Minerální pramen ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:51
Clona8
Čas1/400
ISO800
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#018_IMG_94172.jpg
Kaldery ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 19:58
Clona9
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#019_IMG_94181.jpg
Kukuřice vařená v termálech
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 20:01
Clona6.3
Čas1/250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#020_IMG_94182.jpg
Popis ulice
AutorPetr Hendl
Pořízení09.07.2021 v 21:19
Clona9
Čas1/640
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#021_IMG_94188.jpg
V přízemí náš byt
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 12:10
Clona14
Čas1/1000
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#022_IMG_94192.jpg
Vyhlídka na Povoação
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 12:59
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#023_IMG_94197.jpg
Vyhlídka Pico dos Bodes
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 13:01
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#024_IMG_94198.jpg
Vyhlídka Pico dos Bodes
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 13:06
Clona9
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#025_IMG_94201.jpg
Bujná zeleň cestou k Salto do Progo
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 15:18
Clona6.3
Čas1/200
ISO200
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#026_IMG_94216.jpg
Motýlovec
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 13:45
Clona6.3
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#027_IMG_94202.jpg
Vodopád Salto do Prego
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 14:25
Clona5.6
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#028_IMG_94210_panorama.jpg
Vesnička Sanguinho
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 15:27
Clona8
Čas1/400
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#029_IMG_94217.jpg
Vyhlídka na Faial da Terra
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 15:32
Clona5.6
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#030_IMG_94219.jpg
Vyhlídka nad Terra Chã
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 15:58
Clona8
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#031_IMG_94220.jpg
Vyhlídka nad Terra Chã
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 16:00
Clona8
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#032_IMG_94222.jpg
Atlantik
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 16:16
Clona8
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#033_IMG_94226.jpg
Miradouro da Ponta da Madrugada
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 16:18
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#034_IMG_94228.jpg
Azory
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:04
Clona4.5
Čas1/1600
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#035_IMG_94237.jpg
Azory
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 17:56
Clona4.5
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#036_IMG_94232.jpg
Azory
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 17:57
Clona4.5
Čas1/500
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#037_IMG_94233.jpg
Azory
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 17:58
Clona5
Čas1/640
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#038_IMG_94235.jpg
Azory
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:00
Clona4.5
Čas1/1000
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#039_IMG_94236.jpg
Maják Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 16:32
Clona5.6
Čas1/640
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#040_IMG_94231.jpg
U majáku Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:25
Clona6.3
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#041_IMG_94244.jpg
Maják Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:28
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#042_IMG_94247.jpg
Satré domky u majáku Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:35
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#043_IMG_94248.jpg
Přístav pod majákem Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:44
Clona7.1
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#044_IMG_94250.jpg
Koupání pod majákem Farol do Arnel
AutorPetr Hendl
Pořízení10.07.2021 v 18:45
Clona5.6
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko90 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#045_IMG_94257.jpg
Domek ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 12:18
Clona4.5
Čas1/640
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#046_IMG_94260.jpg
Termální lázně Poça da Dona Beija
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 12:26
Clona5.6
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#047_IMG_94263.jpg
Termální lázně Poça da Dona Beija
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 12:38
Clona6.3
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#048_IMG_94264.jpg
Termální lázně Poça da Dona Beija
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 12:39
Clona7.1
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko150 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#049_IMG_94266.jpg
Termální lázně Poça da Dona Beija
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 13:16
Clona5
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#050_IMG_94268.jpg
Ulička ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 13:35
Clona8
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#051_IMG_94269.jpg
Místní specializa cozido - vařené v termálech
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 14:20
Clona7.1
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#052_IMG_94271.jpg
Domek ve Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 15:21
Clona11
Čas1/640
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#053_IMG_94272.jpg
Hortenzie u silnice
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 15:56
Clona7.1
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#054_IMG_94283.jpg
Ostrov u Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 16:02
Clona5.6
Čas1/640
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko178 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#055_IMG_94285.jpg
Loď na Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 17:05
Clona8
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#056_IMG_94300.jpg
Vila Franca do Compo z moře
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 17:06
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#057_IMG_94303.jpg
Ostrov u Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 17:09
Clona7.1
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#058_IMG_94312_panorama.jpg
Ostrov u Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 17:16
Clona11
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#059_IMG_94328_panorama.jpg
Koupání na ostrově Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 17:59
Clona5
Čas1/640
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#060_IMG_94336.jpg
Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 18:37
Clona9
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#061_IMG_94341.jpg
Krab na ostrově Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 18:52
Clona5.6
Čas1/800
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#062_IMG_94351.jpg
Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 16:31
Clona8
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#063_IMG_94294.jpg
Domky Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 19:45
Clona7.1
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#064_IMG_94375.jpg
Domek ve Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 19:47
Clona11
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#065_IMG_94376.jpg
Domovní obrázek Vila Franca do Compo
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 20:05
Clona5.6
Čas1/500
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#066_IMG_94377.jpg
Vývěry u Lagoa das Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 20:44
Clona7.1
Čas1/250
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#067_IMG_94380.jpg
Vývěry u Lagoa das Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 20:47
Clona4.5
Čas1/2500
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#068_IMG_94381.jpg
Vývěry u Lagoa das Furnas
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 20:49
Clona8
Čas1/500
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko130 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#069_IMG_94383.jpg
Zahrabávání surovin na cozido
AutorPetr Hendl
Pořízení11.07.2021 v 20:52
Clona9
Čas1/320
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#070_IMG_94388.jpg
Lagoa das Furnas z vyhlídky
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:00
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#071_IMG_94420_panorama.jpg
Naše auto a hortenzie
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:23
Clona5.6
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#072_IMG_94436.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:39
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#073_IMG_94438.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:47
Clona5.6
Čas1/200
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#074_IMG_94442.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:58
Clona4.5
Čas1/100
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#075_IMG_94447.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 13:59
Clona4
Čas1/80
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#076_IMG_94448.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:01
Clona5
Čas1/13
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#077_IMG_94449.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:03
Clona5
Čas1/100
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#078_IMG_94450.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:27
Clona16
Čas1/1600
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#079_IMG_94451.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:37
Clona8
Čas1/250
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#080_IMG_94453.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:42
Clona5.6
Čas1/1600
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko145 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#081_IMG_94458.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 14:54
Clona6.3
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#082_IMG_94462.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 15:07
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#083_IMG_94463.jpg
Čajová továrna Gorreana
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 15:08
Clona9
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#084_IMG_94464.jpg
Vyhlídka na severní straně ostrova
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 15:29
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#085_IMG_94466.jpg
Lagoa do Fogo
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 17:54
Clona7.1
Čas1/320
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#086_IMG_94479.jpg
Naše ubytování v Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 22:12
Clona5.6
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#087_IMG_94480.jpg
Naše ubytování v Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení12.07.2021 v 22:14
Clona6.3
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#088_IMG_94485.jpg
Lagoa de Santiago
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 13:56
Clona8
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#089_IMG_94516_panorama.jpg
Lagoa Azul
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 14:56
Clona9
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#090_IMG_94525_panorama.jpg
Paddleboard na Lagoa Azul
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 17:59
Clona10
Čas1/500
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#091_IMG_94550.jpg
Rozpadlý hotel Monte Palace
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 19:17
Clona7.1
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#092_IMG_94583.jpg
Rozpadlý hotel Monte Palace
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 18:52
Clona4
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#093_IMG_94563.jpg
Rozpadlý hotel Monte Palace
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 19:11
Clona8
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#094_IMG_94582.jpg
Rozpadlý hotel Monte Palace
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 18:56
Clona14
Čas1/1000
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#095_IMG_94568.jpg
Lagoa Verde a Lagoa Azul
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 18:59
Clona7.1
Čas1/320
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#096_IMG_94571.jpg
Miradouro Escalvado
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 20:15
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#097_IMG_94586.jpg
Termas da Ferraria
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 20:45
Clona7.1
Čas1/250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#098_IMG_94594.jpg
Termas da Ferraria
AutorPetr Hendl
Pořízení13.07.2021 v 20:47
Clona4.5
Čas1/500
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#099_IMG_94596.jpg
Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 16:13
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#100_IMG_94682.jpg
Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 13:20
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#101_IMG_94600.jpg
Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 13:24
Clona9
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#102_IMG_94602.jpg
Ponta Delgada
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 13:27
Clona8
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#103_IMG_94604.jpg
Ponta Delgada - přístav
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 13:40
Clona8
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#104_IMG_94607.jpg
Ponta Delgada - přístav
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 13:47
Clona9
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#105_IMG_94610.jpg
Salto do Cabrito
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 19:49
Clona6.3
Čas1/200
ISO400
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#106_IMG_94620.jpg
Salto do Cabrito
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 19:48
Clona5.6
Čas1/500
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#107_IMG_94618.jpg
Vyhlídka na severu
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 20:49
Clona7.1
Čas1/320
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#108_IMG_94621.jpg
Pláž u Mosteiros
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 21:36
Clona7.1
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#109_IMG_94622.jpg
Skály u Mosteiros
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 21:37
Clona14
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#110_IMG_94623.jpg
Piknik při západu slunce u Mosteiros
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 22:12
Clona10
Čas1/500
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#111_IMG_94635.jpg
Piknik při západu slunce u Mosteiros
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 23:00
Clona4.5
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#112_IMG_94643.jpg
Piknik při západu slunce u Mosteiros
AutorPetr Hendl
Pořízení14.07.2021 v 23:00
Clona11
Čas1/500
ISO400
Kompenzace-2/1
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#113_IMG_94640.jpg
Lávová jeskyně
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 12:56
Clona5.6
Čas1/40
ISO3200
Kompenzace-1/1
Ohnisko90 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#114_IMG_94654.jpg
Lávová jeskyně
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 12:56
Clona3.5
Čas1/13
ISO3200
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#115_IMG_94655.jpg
Lávová jeskyně
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 13:11
Clona3.5
Čas1/10
ISO3200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#116_IMG_94662.jpg
Lávová jeskyně
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 13:13
Clona4
Čas1/13
ISO3200
Kompenzace-1/1
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#117_IMG_94668.jpg
Ještěrka
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 13:20
Clona5.6
Čas1/1600
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#118_IMG_94678.jpg
Pontza Delgada z vnitrozemí
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 17:35
Clona10
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#119_IMG_94683.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:21
Clona3.5
Čas1/40
ISO1600
Kompenzace-2/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#120_IMG_94689.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:19
Clona4
Čas1/20
ISO800
Kompenzace-1/1
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#121_IMG_94686.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:26
Clona3.5
Čas1/30
ISO400
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#122_IMG_94692.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:32
Clona3.5
Čas1/30
ISO400
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#123_IMG_94700.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:35
Clona4
Čas1/100
ISO400
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#124_IMG_94703.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:42
Clona4
Čas1/13
ISO400
Kompenzace-4/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#125_IMG_94704.jpg
Trek Janela do Inferno
AutorPetr Hendl
Pořízení15.07.2021 v 18:56
Clona7.1
Čas1/250
ISO200
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2021-07-08-Azory.html#126_IMG_94706.jpg