Vyrazili jsme na 4 týdny s dětmi poznávat svět - Asii - Srí Lanku. Chtěli jsme jet baťůžkářsky, vše si obstarat sami a přesouvat se hromadnou dopravou. Obávali jsme se, jestli to pro holky (7 a 9 let) nebude příliš náročné... a někdy to bylo únavné, ale nakonec se jim to moc líbilo, nechtěli zpět a chtěli by na Srí Lanku znovu. Číst více »« Zobrazit méně

Cestou jsme psali blog a dávali tak vědět domů příbuzným a kamarádům. Po návratu jsem ještě rozepsal tento rozsáhlejší cestovatelský deník a ke konci jsou i praktické informace pro případné další cestovatele a naše zkušenosti s cestováním s dětmi (ve věku 7 a 9 let).

Obsah

Cesta

Odlétali jsme z Prahy 5. 8. 2018 v 13:45 společností Fly Dubai, letenky jsme měli koupené od půlky března. Na internetu jsme na aerolinky našli pochvalné i pobouřené reakce, my jsme měli vše v pohodě. Cestou jsme dostali teplé jídlo a malou vodu a v 21:55 (19:55 našeho času) jsme přistáli v Dubaji. Tam už bylo šero, ale přesto nás udeřilo děsné vedro. V letadle i na letišti bylo hodně zahalených muslimek obtěžkaných šperky a nákupními taškami. Gábina zaregistrovala nepochopitelnou scénu, kdy malé dítě vyrazilo ke správné z pěti postav zahalených do stejných černých nikábů. Na letišti jsme byli jen chvíli a už jsme přesedali na let do Colomba. V letadle měl každý displej s filmy, muzikou a hrami – základ zadarmo a něco za paušál v řádku stokorun. Ovšem dotykové obrazovky moc nefungovaly. Byl na nich výstup na USB, ze kterého se dal dobíjet mobil. Přistáli jsme nad ránem v 5:20 (1:50 našeho času). Už v letadle jsme dostali imigrační lísteček, který jsme na letišti museli odevzdat (a nikdo ho nezkoumal). Víza na Srí Lanku se dají vyřídit z Čech na vládním systému ETA, stojí $ 35 dospělého, děti do 12 let zdarma. Víza lze zařídit i přímo na letišti (přepážka „Visa on Arrival“). I s ETA se ale musí přes imigrační oddělení („Immigration“) a víza i lísteček z letadla odevzdat. Skoro hodinu jsme pak čekali na zavazadla, než jsme se konečně dostali z uzavřeného letištního prostoru do příletové haly. Zde jsou 4 bankomaty různých bank (vybrali jsme 40 000 Rs ≈ 5800 Kč) a všichni 4 telefonní operátoři tady mají své stánky. U Mobitelu jsme za 1300 Rs (189 Kč) koupili SIMku s tarifem pro cizince (kredit platí měsíc) s 4 GB dat a 300 Rs na volání. Z této karty stojí volání do Čech 20 Rs (3 Kč) za minutu, SMSka 7 Rs (1 Kč). Po Srí Lance se volá za 1,5 Rs (21 hal) za minutu a SMS posílá za 0,20 Rs (3 hal). Nabídky ostatních operátorů jsou podobné. Koupit si prázdnou SIM a lokální předplacenou kartu by vyšlo ještě levněji, ale vzhledem k ceně to ani nemá cenu řešit (na letišti ani nic jiného nenabízeli). Letiště jsme opouštěli v 7 hodin ráno.

Negombo

(Neděle 6. 8.) První ubytování v Negombu v hotelu Silver Sands jsme měli domluvené již z Prahy i s vyzvednutím z letiště (za 2000 Rs ≈ 290 Kč). Měli jsme domluvenou snídani (2000 Rs ≈ 290 Kč) a čekali jsme, až se uvolní pokoj a budeme se moci ubytovat. Mezitím se holky šly podívat k moři, které bylo hned za hotelem, a při dovádění s vlnami se stihly kompletně namočit. V Negombu je touto dobou „off season“, pláž byla prázdná a s mnoha odpadky, kokosovými skořápkami a mušlemi. Nebe bylo šedivé, ale nepršelo a bylo vedro jak u nás v létě. Na moři byly velké vlny. I přes ne-turistické období se brzy objevil první prodejce s taškami plnými turistických cetek (mušle, přívěšky se žraločími zuby, náhrdelníky, náramky, šátky). Nejdřív jen tak přišel, poptával se, odkud jsme, jak dlouho už jsme na Srí Lance, koukal, jak jsme opálení – ony jsou to tady takové běžné konverzační otázky, ale také si dělají obrázek, za jaké ceny má zkusit zboží nabízet. Nicméně když jsem chvíli odmítal jeden výrobek po druhém, za chvilku odešel. Rozhodně nebyl tak dotěrný, jak jsme byli zvyklí v Indii.

Náš první pokoj stál 5900 Rs, byla to jedna místnost s trojpostelí s moskytiérou, balkonem a koupelnou, ve které byl sprchový kout (to byla výjimka, v naprosté většině ubytování je sprcha prostě někde na zdi koupelny) a evropský záchod. Pokoj měl obligátní větrák na stropě a klimatizaci, která ovšem není standardem, většinou je za příplatek nebo v dražších pokojích. V pokoji byla jen jedna zásuvka, na to jsme však byli připraveni – vezli jsme si prodlužovačku s rozdvojkou. Jako pozornost byla v pokoji láhev vody, což jsme ocenili – balenou vodu na Srí Lance pijí často i místní a dá se koupit úplně všude.

Kolem poledne jsme dospávali noc a odpoledne se vydali podívat podél pláže a do centra Negomba. Cestou jsme si koupili vodu a stavili se na oběd v restauraci Sea Joy, kde jsme se za 2450 Rs (355 Kč) dobře najedli v příjemném stínu zahrádky. Negombo a jeho okolí bylo hodně pod vlivem křesťanství, které se roztomile spojilo z asijskými oltáříky, které bývají na každém rohu – zde s křesťanskými symboly – nejčastěji Pannou Marií. Negombem se od dob Holanďanů táhne kanál, podél něj je pěkná cesta a narazili jsme u něj na skupinku rybářů, kteří tam mastili karty a popíjeli Arak. Ochotně nám ale uhnuli z cesty, usmívali se a nechali vyfotit (jen schovali tu lahev). V centru Negomba je Main Street, která vypadá jak správná asijský bazarová ulička se spoustou drátů, křiklavě barevných reklam a malých obchůdků. Myslel jsem, že to bude pro holky zajímavý kulturní rozdíl, který je bude bavit, nicméně celou procházku shrnuly do věty „je tu špína, je to tu hnusný, nebaví mě to a chci zpátky do hotelu“. Ještě chvilku jsme je táhli k hlavnímu kostelu Panny Marie a k bývalé pevnosti, kde teď byli jen trosky lodí, rybáři, bahno a smrad, a museli jsme se dát na ústup do hotelu. Ještě jsme viděli obrovské hřiště, na kterém hrálo kriket hned několik týmů a mávli jsme si na tuk-tuka. To holky samozřejmě bavilo. Viděl jsem v mapě ještě dětské hřiště a byl jsem zvědav, co to v srílanském pojetí znamená. Tuktukář o hřišti neměl ani ponětí a pak nás odvezl někam úplně jinam, kde bylo cosi jako placené Tomovy parky. Nad tím jsme mávli rukou a jeli do hotelu (celkem za 300 Rs ≈ 45 Kč). Večer jsme si ještě zašli k moři a dali večeři v hotelu.

Jídelna byl volný prostor pod střechou a bylo v ní příjemně. K snídani byla možnost buď evropské snídaně, kde bylo třeba vybrat: jak budou udělána vajíčka (míchaná, volské oko, vařené), jaký bude džus (zpravidla banán, ananas, jablko, mango nebo mix ovoce – opravdu to mixují z čerstvého ovoce) a zda čaj či kafe. Dále k tomu byly tousty, máslo a džem. V jiných restauracích bylo místo džusu ovoce nakrájené. Také bylo možno si objednat z lístku vaječnou omeletu nebo palačinku. Zrovna v Silver Sands ale pod názvem palačinka přinesly osmažené kousky banánu obalené v těstíčku (což jinde označovali jako „banana fritters“.

Cesta do Sigiriye

V pondělí 7. 8. jsme se naposledy rozloučili s mořem, nahodili na sebe batohy a vydali se po hlavní třídě nakoupit na cestu banány, sušenky a vodu. Sušenky i voda jsou průmyslově vyráběné výrobky, což znamená, že jsou dobře zabalené a na obalu je vytištěná maximální (a také obvyklá) prodejní cena. Pak jsme si vzali tuk-tuk. Ten první samozřejmě nabízel vysokou cenu a ještě se nás snažil rozdělit, že jeho kámoš opodál vezme druhé dva – na to jsme ale nepřistoupili – museli jsme se trochu mačkat, ale už jsme věděli, že se do tuktuku vejdeme i s batohy. Po chvilce smlouvání jsme se shodli na 200 Rs (30 Kč) a byli jsme odvezeni na autobusák.

Ukázalo se, že autobus už brzy pojede, já jsem chtěl ale ještě vybrat peníze z bankomatu. Než jsem stihl vybrat, autobus už málem ujel beze mě. Na to, že na autobusovém nádraží zpravidla žádný jízdní řád není, se řidiči zakládají na dochvilné jízdě a i ten náš už nervózně popojížděl, než jsem se objevil (protože Gábina s dětmi už byly uvnitř). Vystoupili jsme v Kurunegale (z Negomba 74 km za 104 Rs ≈ 15 Kč za dospělého) a poptávali se na autobus do Dambully. Nádraží tam bylo dost velké a postupně nás navigovali dál a dál. Nakonec jsme autobus našli – až časem jsme pochopili, že původně nás směřovali na státní autobus, ale někdo další, koho jsme se ptali, nás poslal k soukromému. Tady to ani nevadilo, cena byla podobná (58 km za 86 Rs ≈ 13 Kč dospělý), jen jsme museli vytrpět nepřetržitý proud hlasité hudby z klipů pouštěných v televizi. Na ukázku třeba Vinde Nubai – Shashika Nisansala, Mathaka Nathi Wee – Shehan Perera nebo Amma – Jude Rogans. Autobus nás vysadil v Dambulle. Podle řidiče měl jet náš další autobus ze stejné zastávky, ale bylo tam dost pusto. Jen pár tuktukářů, kteří nám hned začali nabízet služby. Ale bylo dobré, že když je člověk odmítl, tak už dál neotravovali. Jeden za námi přišel, že už dneska autobus nepojede, zase až zítra. A jen tak mimochodem, že nás do Sigiriye, kam jsme mířili, klidně odveze. Moc jsme mu to nevěřili a rozhodli se na autobus počkat. Nakonec ale sám přišel s tím, že o kus dál je ještě jiná zastávka, ze které by autobus mohl jet. Tak jsme se tam vydali a skutečně, akorát tam stál autobus do Sigiriye a za pár minutek odjížděl. Později jsme zjistili, že v Dambule se kříží dvě velké cesty a tak je tam více zastávek. Nejlepší je jít na tu, ve kterém směru potřebujeme Dambulu opouštět. Poslední kousek naší dnešní cesty z Dambully do Sigiriye (18 km, 35 Rs ≈ 5 Kč pro dospělého) s námi poprvé jel nějaký turista. Autobus nám zastavil přímo u odbočky k našemu dalšímu ubytování Relax Guest. Byly to přízemní domky v zahradě mezi palmami, opravdu příjemné a pečlivě upravené, ve stínu a mezi květinami. I toto ubytování jsme měli zařízené ještě z Čech. Majitel měl i takový šikovný trik – levnější pokoje bez klimatizace, avšak klimatizace tam byla. Za příplatek $ 10 nám majitel vydal ke klimatizaci ovládání. Celkem jsme tu strávili 3 noci za 21 888 Rs (3 177 Kč) a mírně tak překročili náš orientační limit 1000 Kč na noc.

K večeři nám připravili rice and curry, které mělo chuť a přitom nepálilo a tak chutnalo i holkám. Museli jsme si ale přibližně hodinku počkat, protože jídlo se vaří, až když ho někdo chce a chvilku to trvá (delší dobu v případě, že je potřeba ještě zavolat kuchaře a nakoupit suroviny).

Sygiriya – Lví skála

V úterý 8. 8. jsme posnídali vajíčka, tousty, čerstvé ovoce a placky. Tuktukem (100 Rs ≈ 15 Kč) jsme dojeli ke vstupu na Lví skálu, jednu ze tří největších atrakcí Srí Lanky. Taky stál vstup (pro cizince) rekordních 4620 Rs (670 Kč) pro dospělého, děti klasicky polovic. Vstup je před mostem přes vodní příkop, kterým se vstupuje do rozsáhlých zahrad. Cesty lemují zbytky budov, vodních kanálů a nádrží. Původně tu byl důmyslný systém, který pomocí větru čerpal vodu vzhůru a ta pak gravitací napájela fontány a vodotrysky v zahradách pod skalou. Muselo tam být příjemně. Teď už je vše vyschlé a rozpadlé a už v kolem jedenácté tam bylo pěkné vedro. Pod skalou se tvořila fronta a pomalu postupovala železným schodištěm ke starým kresbám žen zvaných „krásky ze Sigiriye“. Dále cesta pokračovala podél zrcadlové stěny k nádvoří před bývalou Lví branou. Z té už zbyly jen tlapy s drápy, ale i tak je to působivé místo. Zde byla k dispozici voda z nádrže – asi bych ji nepil, ale na opláchnutí přišla vhod. Po kovovém schodišti se pak stoupá až na úplný vrchol hory, která mysticky ční vysoko nad okolní zeleň. Nahoře jsou pozůstatky zdí palácových budov a vodní nádrže. Holky špatně snášely vedro, výlet je moc nebavil a tady si definitivně sedly do stínu stromu a odmítly se hýbat. My jsme se s Gábinou prostřídali v prohlídce akropole a sezení u holek. Klárce pak zlepšily náladu školačky v uniformách, které se jí líbily už dříve na fotkách, a teď je viděla na skutečných dívkách.

Cestou jsme pozorovali makaky, kterých tu bylo spousta, na lidi byli zvyklí a byli patřičně drzí. Viděli jsme, jak paní z otevřeného batohu vzali pytlík, odběhli, roztrhli a snědli obsah. A taky jsme viděli asi metrového varana.

Cestou zpět jsme šli jižním východem, kde je velké parkoviště a krámky se suvenýry a předraženými nápoji (několikanásobně – ale vzhledem k vedru jim to asi procházelo…). Viděli a slyšeli jsme před námi velmi pěkně smlouvat německou rodinku o dřevěnou vyřezávanou trikovou krabičku (má skryté otvírání na dva hmaty). Šlo jim to docela dobře, a když se z 2000 Rs sesmlouvali na 1500, mávli rukou a odcházeli. Prodavač po nich vzápětí začal volat 1100 Rs a oni ji nakonec vzali za 1000 Rs. Když jsme došli k němu my, ptal se „Which country?“ - „Czech Republik“ - „Nechcete dřevěnou krabičku za 2 € (360 Rs)? … Tak přesně nevím, jakou tu máme pověst – jestli chudáků, škudlilů nebo dobrých obchodníků.

Od parkoviště jsme šli do centra Sigiriye, dá-li se to tak nazvat, a dali si pozdní oběd v restauraci Chooti, kde měli i pěknou verandu. Obsluhovala tam asi 13 letá dcerka, moc jim to od ruky nešlo a měli v objednávkách chaos. Jídlo bylo dobré, ale počkali jsme si. Záchod byl na dvoře turecký.

Cestou domů jsme viděli dva mahúdy, jak vedou slona a po chvíli jsme je viděli, jak slona koupou v potoce. Slon si lehl na bok, mahúdi ho drbali skořápkami a polévali vodou. Evidentně si to užíval.

A také jsme ochutnali kokos jako pití – dokud je ještě měkký, useknou mačetou špičku, dovnitř se dá brčko a vypije se obsah – dokud jsou kokosy mladé, je tam „mléka“ mnohem víc a chutná jinak, než jsme od nás zvyklí. Ale to „chutná“ nás moc nenadchlo. Nicméně je to prý zdravé a dobré na žízeň.

Večer a další den dopoledne jsme odpočívali v Relax Guest. Domácí měli děti, které se tam proháněli a netrvalo dlouho s hráli nějakou zvláštní hru, která spočívala v tom, že se honili s Klárkou a volali „Klárka, Klárka“. Majitelé byli příjemní a na požádání mi půjčili notebook, abych si mohl stáhnout fotky z foťáku do telefonu. Jen nám nabídli přemrštěnou cenu na safari – sice to bylo pohodlné, že všechno zařídí, ale chtěli za něj 15 000 Rs, zatímco běžná cena byla 11-12 tisíc.

Národní park Kaudulla – sloni

(Středa 9. 8.) Hledáním průvodce, který nás do národního parku vezme, jsem taky strávil nějaký čas – recenze na průvodce jsou různé a systém vstupného poněkud neproniknutelný. Nakonec jsme se domluvili v Lion Lodge, který působil důvěryhodně a nabízel obvyklou cenu – 5000 za džíp s řidičem a sami si zaplatíme vstup. Ten vybírá stát a sestává z řady poplatků za auto, průvodce, cizince, paušální „service charge“ a daně: dospělý 1500 Rs, dítě 750 Rs, service charge 1200 Rs, daň 786 Rs, auto 250 Rs, průvodce 40 Rs – v našem případě 6026 Rs (875 Kč) a to jsme ještě řidič uvedl Klárku jako mírně mladší, takže neplatila.

Sloni do Kaudully migrují v suchém období za vodou a potravou. V národním parku nejsou uzavření, ten pouze tvoří prostor, kde nežijí, nevedou silnice a nejezdí běžná doprava a sloni tam tak mají klid. Samozřejmě až na turisty a jejich džípy. Podobně jako Kaudulla funguje i Národní Park Minneriya – ten je ovšem dražší. Zprostředkovatelé safari vědí, kde se zrovna sloni pohybují (jezdí tam každý den), vyplatí se nechat si doporučit.

Na safari jsme vyrazili odpoledne ve 2 hodiny, necelou hodinu trvala cesta, kupovali jsme lístky a u vjezdu byla dlouhá fronta džípů – vypadala značně depresivně. Do parku jsme se dostali pá minut po třetí. Ale park je velký a auta se tam poměrně rozptýlí, i když nějaká jsou vždycky na dohled. Jako první jsme zahlédli krásného leguána. A pak jsme byli zvědaví, jestli uvidíme nějakého slona. A už po chvilce jsme viděli první skupinku asi 5 slonů – byli jsme u  vytržení. A to jsme ještě nevěděli, že za chvíli uvidíme 10 dalších a později 30tihlavé stádo a pak ještě větší. Obtížně se počítají, ale celkem jsme viděli přes 100 jedinců. V trávě jsou vyježděné cesty a řidiči je respektují. Slony auta ani lidi nezajímají, pasou se, sypou si hlínu na hřbet a popocházejí. U slonů se vždycky potkalo více džípů a řidiči se snažili rozestavit tak, abychom všichni viděli – přišlo mi, že se snaží, abychom byli spokojení, ale chovají se i ohleduplně k ostatním. Občas je ale obtížné udělat záběr tak, aby v něm nějaký džíp nebyl. V parku je i velké jezero a kolem něj se pohybují další zvířata. Odjížděli jsme po západu slunce a domů se dostali za tmy.

Dambulla – jeskynní chrámy

Ve čtvrtek 10. 8. jsme se vydali na cestu do Dambully – autobus jsme si zastavili mávnutím, jen co jsme přišli. Dovezl nás na autobusové nádraží v Dambulle (tam je více zastávek a autobusák se nám nejvíce hodil do směru). Po chvilce hledání a smlouvání (u nádraží je to vždycky trochu těžší za rozumnou cenu, ale stačí vyrazit pryč v kýženém směru a on se někdo najde) jsme našli tuktukáře, který nás za 100 Rs (15 Kč) dovezl k Zlatému chrámu, na kterém je velký zlatý Buddha. Tam jsme si schovali batohy (400 Rs ≈ 58 Kč – dost drahé) a došli na záchod (100 Rs ≈ 15 Kč, taky předražené). Hned vedle byla restaurace, kde si někdo nechal batohy a dalo se dojít na záchod zadarmo L

Zleva kolem Zlatého chrámu se stoupá na kopec, kde jsou jeskynní chrámy. Jinak skvělý průvodce Rough Guide tady trochu selhal, dole se měly dát koupit lístky, ale nedaly. Musel jsem shora seběhnout až dolů na druhou stranu (na sever), kde byl jiný vstup a pokladna (dospělý lístek 1500 Rs ≈ 217 Kč, děti zdarma). Před chrámem bylo potřeba odložit boty (za 25 Rs, my jsme si je dali do batohu), je potřeba mít zahalená ramena, kolena a mít pokrývku hlavy. Fotit se smělo bez omezení.

Chrám tvoří náměstíčko pod vrcholem hory a ve skále je pět jeskynních prostor, zřejmě částečně přirozených a částečně vytesaných, zdobených malbami a sochami. Vznikaly už v 1. století před naším letopočtem a jsou působivé. Na nádvoří roste posvátný strom a prohánějí se tu opice.

Cesta k chrámu je lemovaná prodejci květin, ovoce, pochutin a cetek. Od chrámu a z cesty jsou pěkné výhledy po okolní krajině, nakolik to smog a prach dovolí. Vypadá jinak, než jsme zvyklí, spíše jako zelená placka, z které tu a tam vystupuje kopeček.

Uppuveli

Z chrámů jsme se vrátili k batohům a za 100 Rs se nechali dovézt zpět na autobusák. Odtud jsme jeli autobusem do Habarany (35 Rs ≈ 5 Kč dospělý – 24 km). Habarana je jen taková velká křižovatka, tak jsme si jen přešli na zastávku v našem směru (vždycky mate to, že jezdí vlevo, takže se musí jít na druhou stranu).

Párkrát nám tu pršelo, ať už jsme byli v oblasti suchého období či monzunového. Ale měli jsme většinou štěstí, že jsme zrovna byli pod střechou. Ačkoliv zrovna tady, cestou autobusem, zrovna Klárka musela na záchod…

Cestou do Trinconamallee (86 km) jsme měli poprvé špatnou zkušenost se soukromým autobusem – nejdřív nám sice pomohli s batohy (a jedinkrát jsme je taky dávali do kufru autobusu), ale pak se vytasil s cenou 800 Rs (200 za osobu) – tak jsem se s ním dohadoval, že je to moc a děti mají vždycky slevu. Nabídl jsem mu 400, což odmítl s tím, že je to málo (ono by to ale docela sedělo, jak jsem později zjistil) a nakonec jsem mu dal 600 Rs (86 Kč). V autobuse se normálně nesmlouvá, ale zase bránit se člověk musí (spíš z principu). Podle map jsem si našel, kudy to budeme mít nejblíž k zamluvenému ubytování a mazácky jsme si vystoupili mimo zastávku. Problém jen byl jim říct, kde chceme vystupovat, protože my jsme neznali místní orientační body a oni zase vůbec, ale vůbec, nerozuměli mapám. Tak jsme prostě řekli „tady!“ … a oni zastavili. Tuktuk (200 Rs ≈ 29 Kč) nás dovezl do Shiva’s Beach Resort a nám začalo pár dní pobytu u moře.

Ubytování v Uppuveli jsme měli domluvené už z Prahy, protože sem jezdí hodně turistů a je tu velký zájem o  ubytování na pláži nebo v její blízkosti. Hotel s restaurací Shiva’s Beach Resort byl hned v první řadě u moře, ale podařilo se nám zamluvit jen dva dvojlůžkové pokoje bez klimatizace a koupelny (oba za $ 57/noc). Koupelna a záchod na chodbě by nám v principu nevadily, ale takových pokojů bylo na patře aspoň pět a záchod se sprchou tam byly jen jedny a to ještě v jedné místnosti. Po první noci jsme zjistili, že to moc praktické není – bez klimošky bylo v noci vedro, na sprchu byla fronta a pořád jsme běhali do druhého pokoje pro nějaké věci. Navíc v pokojích krom postelí nebyl žádný nábytek, možná sušák, ale nebyla tam žádná polička, židle, skříň – nic. Tak jsme s managerem na recepci handlovali, až nám našel větší pokoj (třílůžák za $ 46/noc) a posléze i větší pokoj s klimatizací. Po troše smlouvání jsme si připlatili pár dolarů a měli čtyřlůžák s klimatizací ($57/noc). Bylo dojemné, že manažer se vážně snažil nám vyjít vstříc a vyměnit pokoje (jedna dvojice má trojlůžák, zkusím jí dát slevu, že by šla na dvojlůžák a vy byste mohli mít ten jejich trojlůžák…). Později mi na recepci půjčil počítač, abych si mohl zkopírovat karty z foťáku do mobilu.

Před hotelem směrem k pláži byla jednoduchá zahrádka a restaurace, pak hned začínala pláž. Na zahradě jsme viděli leguána, po pláži běhali malí krabíci a zavrtávali se do písku. Kuchař v restauraci měl psíka Dooleyho, kterého si holky obzvlášť oblíbily. Stejně jako čipmanky běhající po stropě restaurace.

Užívali jsme si moře a koupání, na palmě pověšená houpačka a na pláži byly rákosové přístřešky s lehátky. Dopoledne byla většinou modrá obloha a odpoledne se zatáhla do šeda, stejně ale bylo vedro a po písku se nedalo chodit bez bot. Na jídlo a pití jsme chodili většinou do „naší“ restaurace. Pobavilo nás srílanské parkování lodí – rozjeli se co to šlo proti břehu a s lodí prostě vyjeli na pláž.

V sobotu 12. 8. jsme se odpoledne svezli na rybářském katamaranu. Byl před Fernando’s barem a sloužil pro turisty. Cena se neobešla bez dvoudenního smlouvání od 2000 za osobu (1 hodina plavby a skupina lidí) až jsme se dostali na 4000 za celou rodinku a pluli jsme sami. Loď a její ovládání je zajímavé, stačí naklonit stěžeň, převázat plachtu dozadu, upravit kormidla (má jedno vpředu a jedno vzadu) a jede se na druhou stranu. Druhý – menší trup slouží jako opěrka nebo závaží, podle směru větru. Zkoušeli jsme si přelézt na tenký trup a koupali jsme se. Aniž bych měl pocit, že by se mě ve vodě něco dotklo, měl jsem podrážděnou kůži a pocit štípání. Podle chabé angličtiny námořníků to byla medúza a dávali nám na to pitnou vodu – štípání po ní přestalo.

Na večeři jsme šli do Fernando’s baru, mají tam pěkně udělanou terasu s pohovkami, některé stoly a židle byly zavěšené jako houpačky. V rázu restaurace byla vidět „západní ruka“. U restaurace bylo i ubytování v pokojích, noclehárna typu „hostel“ a taky „hobití nory“ – několik pidipokojíčků vbudovaných do roury. Stejně jako všechny restaurace na pláži na večer přendávají stoly na pláž, dávají na ně svíčky a nabízejí čerstvé ryby, které si člověk může přímo vybrat.

Trinconamalee

V neděli 13. 8. jsme se dopoledne ještě koupali a odpoledne se vydali na prohlídku Trincomalee. Tuktuk jsme si chytli na hlavní a dovezl nás za 250 Rs na autobusák. Sháněl jsem bankomat, ale zadařilo se mi až asi ve čtvrtém – ostatní buď nebraly Mastercard nebo byly rozbité. K pevnosti Fort Frederick jsme šli pěšky, protože podle mapy měl být na cestě park – byla to však jen zdusaná planina se zbytky suché trávy. Cestou byly zajímavé jen stánky se sušenými rybami a jelínci, kteří se tu pásli. V historii šla pevnost z ruky do ruky – Portugalci, Angličané, Holanďané, Španělé… Dnes působila pustě, ale díky vzrostlým stromům a viktoriánským domům příjemně. Živě bylo hlavně na špičce pevnosti, kde byl chrám Koneswaram Kovil. Většina návštěvníků byli Srílančané – před vstupem do chrámů byla řada pouťově vypadajících stánku se sladkostmi, cetkami a čínskými plastovými hračkami. U některých výrobků byly i lístečky s cenami, to jsme zde viděli poprvé. Před chrámovým areálem bylo nutno se zout – na to jsme byli zvyklí a většinou jsme to řešili tak, že jsme si boty nacpali do batohů. Jednak nám je nikdo nemohl ukrást a jednak se člověk vyvaruje riziku, že při vyzvednutí bot bude žádána přemrštěná částka. Tady to zdejšímu hlídači ale vadilo (fakt, že se boty dostanou do okrsku), tak jsme je přeci jen nechali v poličce úschovny (za 20 Rs všechny). Do chrámu se neplatil žádný vstup ani nás nepřepadala žádná komerce – většina návštěvníků byli místňáci. U vstupu byla obrovská socha, pak zdobný a pestře malovaný hinduistický chrám a cestička nad útesy „Lovers leap“, kde snad kdysi měla skočit jakási lady zhrzena láskou (nedoloženo), lemovaná menšími výklenkovými chrámy plnými barevných figur.

Holky díky světlé kůži, modrým očím a blonďatým vlasům vzbuzovaly pozornost místních. Děti na ně bezprostředně zíraly a chtěli se jich dotknout, jestli je to pravda. Slyšeli jsme i napomenutí od rodičů, které znělo jako „nekoukej po těch Evropanech a koukej se modlit“. Děti se rády nechaly fotit a nejraději se fotily s námi. Také mě zde oslovil Srílančan, který emigroval do Kanady, ale pravidelně se sem vrací. Bylo zřejmé, že tady nejsou atrakce po turisty, ale chodí sem místní na vycházku a za svými náboženskými cíli.

Po návštěvě pevnosti jsme se šli projít ještě po pobřeží Dutch Bay (a vyzkoušeli jsme, jak chutná rambutan) a koloniální části města kolem kostela sv. Marie. Na kostele bylo vidět, jak taky křesťanství chytalo budhistické a hinduistické rysy. Kolem byly poklidné uličky a roztomilé staré vilky a taky vězení. Na Dyke street jsme dokonce viděli popelnice na tříděný odpad. Odtud jsme jeli tuktukem domů (250 Rs, ale cukal se).

V Trinconamalee jsme narazili na zmrzlinový tuktuk. A taky nám dlouho trvalo, než jsme přišli na to, co pořád vyhrává melodii Pro Elišku (Beethoven). A pak jsme to zjistili – jsou to tuktuky s pečivem.

Pigeon Islands

Na pondělí 14. 8. jsme si domluvili šnorchlování na Pigeon Islands, což je zdejší turistický hit a nabízí ho na pláži kde kdo. Šli jsme ke zdroji u Fernando’s baru, kde měli budku, vybavení a lodě odtud přímo odjížděly (10 000 Rs ≈ 1450 Kč; nabídka jiných zprostředkovatelů se liší, zda je v ceně i svačina, voda, šnorchl a ploutve). Výzva bylo včas vstát, stihnout snídani a v 8:30 být u lodi. K ostrovům se plulo přibližně půl hodiny, lodě přistály na ostrově a šnorchlovat se chodilo z ostrova. Pláž byla tvořena mrtvými korály. Bójkami byl vyznačen koridor, kde se smí chodit, ale už bylo stejně pozdě- a i mělká voda byla jen šedivá a mrtvá. Začali jsme na jižní straně - jakmile se ale odplavalo dál od břehu, už se začínaly objevovat pestrobarevné ryby a zahlédli jsme i želvy a žraloky. Odpoledne jsem zkusil severní stranu tvořenou sevřenou zátokou a zdála se mi lepší pro děti – bylo tady mělčeji a více pestrých rybiček, ovšem bez želv a žraloků.

Poskytnutá svačinka (banány, sušenky, voda) byly spíše symbolické. Při vylodění nám průvodce/řidič řekl, že si můžeme věci nechat v lodi, že ji bude hlídat, ale když jsem k ní pak šel, nemohl jsem ho najít, zřejmě kecal s dalšími lodivody někde ve stínu. Je dobré si zapamatovat nebo vyfotit vlastní loď, protože jich tam je hodně a jsou si hodně podobné. Prostor mezi plážemi je pod stromy (je tam stín), ale není tu možnost koupit občerstvení.

I tady na východě, kde je teď sezóna, není jen hezky – včera i dnes se spustil krátký, ale prudký déšť. Zvláštní je, že se vlastně ani neochladí.

Jeden den na pláži lovili rybáři. Lodí roztáhli sítě v širokém oblouku na moři tak, že na břehu zůstali jen konce sítí. A pak na každé straně desítka rybářů (byli hodně snědí a asi chudí) tahala lano z vody. Měli opasky, ke kterým si lano připevnili (přenesli tak zátěž na tělo), zpívali nějako písničku a rytmicky se celým tělem pohybovali všichni stejně a při každém cuknutí se posunuli kousek ve směru od moře a k další skupině. Když se posunuli pár metrů na pláž, poslední z nich se odvázal, přeběhl na místo nejvíc u moře a opět se chytil opaskem k lanu. Postupně se tak oblouk sítí zužoval a skupinky se k sobě přibližovaly.

Kandy

V úterý 15. 8. jsme se sbalili, zaplatili a tuktukem z hotelu (300 Rs) jsme se přesunuli do Trincomalee na autobusák. Někde v Uppuveli jsem zahlédl jízdní řád, kde byl přímý státní bus do Kandy v 10:45. Na autobusák jsme dorazili v 10:40 a začali horečnatě hledat, který autobus to je. Nahaněči z nádraží nás směřovali na soukromé autobus s přestupy a tvrdili, že žádný přímý nejede. Ačkoliv moje informace o autobusu mohla být stará, moc jsem jim to nevěřil a ještě se snažil ptát dalších, zejména řidičů státních linek. Nakonec nás správně nasměroval takový bosý prodavač smažených kroužků a my si mohli připsat cestovatelský bod, že tentokrát nás nedostali. Cesta do Kandy (180 km, 690 Rs ≈ 100 Kč) trvala asi pět hodin. Ke konci cesty už jsme začali stoupat do hor a záhy dopravní zácpa naznačila, že se blížíme k druhému největšímu městu Srí Lanky. Vyskakujeme z autobusu daleko před nádražím a vydáváme se kolem ústřední vodní nádrže a chrámu.

Pak sháníme tuktuk do našeho ubytování. První chce moc peněz (250 Rs) a tak jdeme dál. Zastaví nám jiný, který nabídne 100. Když dorazíme na místo, kde by to mělo být, nikde žádná cedule. Kousek se vracíme, on se dvakrát ptal kolemjdoucích a pak začal do našeho ubytování telefonovat. Ukázalo se, že se musí ještě pořádný kus z kopce po příšerně strmé cestě. Chvílemi jsme měli pochybnosti, zda to tuktuk může ubrzdit. Ale ubrzdil a nakonec nás dovezl na zapadlé místo daleko pod silnicí, kde byl docela roztomilý domeček. Ochota tuktukáře byla zase jedna nečekaně dobrá zkušenost. Trochu jsme měli pocit, že to ani nebyl tuktukář, ale někdo, kdo měl zrovna čas a tak si řekl, že si přivydělá. Tak trochu Uber :-)

Kandy River Breeze“ měl 2 patra a dva větší pokoje (resp. dvojici pokojů). Za domem byla terasa a zahrada (zanedbaná, ale milá), která za plotem přecházela ve vysokou trávu, která ji oddělovala od řeky Mahaweli. Zkoušeli jsme se k ní probojovat, ale porost byl dost hustý. Z terasy jsme ale pozorovali koupající se děti a ženy peroucí prádlo, krávy a volavky. Dům patřil panu Lesley, který byl náhodou zrovna doma, jinak bydlí v Kolombu a pracuje pro společnost CMA CGM (lodní nákladní doprava) a hodně cestuje po světě. Jeho angličtina byla také (na zdejší poměry) výjimečně dobrá. O provoz domu se mu starala dvojice místňáků, otec se synem. Oba dva byli nesmírně milí a snaživí, abychom se cítili dobře, přitom byli roztomile neprofesionální a roztržití. Otec nám vařil, co jsme si přáli (to na Srí lance znamená rice & curry nebo nudle), jídlo nebylo pálivé a mělo chuť a když viděl, že něco holkám chutná, vařil jim to znovu. Také nám vysvětloval, kde jsou palmy, z kterých se získává kitul (odkapává z květů před vykvetením) a ten pak vaří, až z toho získají hodně hustou marmeládu zvanou „jaggery“. A to pak dával do palačinek. Nejdřív jsme se najedli my, co zbylo dostal pan Lesley a nakonec jedli otec se synem. Všechno k jídlu a pití kupovali až pro nás. Měli vlastní tuktuk a jezdili s ním nahoru na silnici do krámu. Ani nám neřekli pořádně cenu – kde jsme byli do teď, tak měli nějaký jídelní lístek nebo řekli cenu za večeři a mívali běžné nápoje, jako vodu, zázvorovou limonádu, ovocné freshe apod.

Vyprávěli nám, že měli nedávno ubytované Holanďany, kteří tam byli asi měsíc a půl. Porazili společně nějaké bambusy, co rostly pod zahradou, a postavili si vor, s kterým se plavili po řece. Taky dobré pojetí dovolené. Na zahradě jim rostli pepřovník a kávovník. Starší pán se nás ptal na to, co a jak se u nás vaří a co za jídla jíme. On sám že do všeho přidává zázvor, že je to dobré na trávení. Rozpovídali se také, jak na Srí Lance fungovalo hospodářství, které řídili vládci. S příchodem Britů se orientace změnila a tradiční systém zanikl, dnes nikdo neudržuje vodní nádrže nebo rýžová pole. Vláda je zkorumpovaná. Koukali na televizi a sledovali, co se děje ve světě, docela zajímavě vnímali problémy Srí Lanky. Pan domácí byl zvědavý, jak a co se u nás vaří.

Ve středu 16. 8. nás syn Wishwa dovezl tuktukem k  chrámu Posvátného zubu. Museli jsme zout boty, mít zahalená kolena a ramena. Pro cizince byly samostatné pokladny a úschova bot (my jsme si je dali jako obvykle do batohu). Společná už pak byla dlouhá a hutná fronta lidí do chrámu, po schodech a skrz chrám ke schránce, kde je uchovaná nejposvátnější relikvie – Buddhův zub. Všichni v té tlačenici nesli ovoce nebo květiny jako dar a postupně stoupali do druhého patra, kde na stole dary odevzdávali. Chrám byl plný maminek s miminky, ty kněží pouštěli do jinak uzavřených prostor. Pan domácí nám večer vysvětlil, že maminky prosí Buddhu o ochranu pro své děti. Prošli jsme si chrám, dvůr a přilehlé budovy. Kolem chrámu je ještě zahrada s muzeem slona Rádži a další menší svatyně. Naproti chrámu je další okrsek, kde byly budhistické i hinduistické chrámy. A také posvátný strom, který budhisté chodili s konvičkami zalévat.

Na oběd a drobné nákupy jsme si zašli na Colombo street. Hledání přiměřeně drahého jídla, které snad nebude příliš pálivé, je na ulici přeji jen těžší. Nakonec jsme zakotvili na Viktoria Pub, ale pálilo.

Odpoledne jsme zatoužili uniknout davu a šli jsme do místní Královské botanické zahrady (vstup 1500 Rs dospělý). Shánění tuktuku v centru bylo náročnější na smlouvání, ale šli jsme ve směru cesty a zkoušeli to, až jsme se dostali na 400 Rs. Zahrada je moc hezká, s fantastickými stromy a spoustou kytek (+ opice, veverky, netopýři). Byli jsme tam svědkem útoků krkavců na kaloně, bohužel je tu uklovou krkavci – útočí na ně zobákem. Kaloni na ně syčí a mávají křídly, ale nemohou jim uletět, jen přelézají po větvičkách. Dlouho vzdorují, ale nakonec prohrají ?? Holkám to bylo líto a tak jsme skoro hodinu plašili ptáky, aby si k našemu kaloni netroufli. Zpátky jsme zkoušeli tuktuk, ale chtěl 600 Rs, tak jsme na doporučení pana domácího jeli autobusem za 34 Rs do centra na nádraží, prošli jsme kolem chrámu na východní stranu a tam nás nabral tuktukem.

Sloni

Ve čtvrtek 17. 8. Dnes jsme ujeli naší nejdelší cestu tuktukem – syn pana domácího nás vozil 90 km jejich rodinným červeným tuktukem. Průměrná rychlost 26 km/h, maximální 55 km/h. Chtěl za to 1000 Rs, což by u běžného tuktuk-taxi bylo ta na 10 km. Občas zlobilo řazení, jinak jsme si ale užili prachu, smradu a hrkání dokonale. Jinak cesta byla bezpečná, u silnice hlídkoval policista se vzduchovkou :-)

Prvním naším cílem byla Milenium Elephant Foundation, která se stará o asi 10 starých a nepotřebných slonů. Tady jsme jednoho slona vydrbali v potoce kokosovou skořápkou, pak jsme se na slonu projeli a za odměnu (pro nás i pro slona) jsme ho nakrmili (košíček s ovocem je pohotově k prodeji za 200 Rs). Zaplatili jsme za to 6000 rupií, což je prý zároveň částka potřebná k péči jednoho slona jeden den (850 Kč). Vstup tady mají formou balíčků za 1 tisíc (muzeum, koupání), 2 tisíce (plus krátká projížďka), 3 tisíce (delší projížďka) nebo 4 tisíce (delší procházka se slonem místo projížďky, koupání slona, sprcha od slona, komentovaná prohlídka muzea a koš ovoce pro krmení slona). Sloní sprcha je teda boží, posadí účastníka na slona ve vodě, slon nabere vodu do chobotu a postříká šťastlivce na svých zádech.

Druhá zastávka byla Pinewalla, kde byl před lety založen sloní sirotčinec. Ten byl větší a trochu připomínal zoo, kde bylo možné slonům koupit a dávat ovoce, případně koupit mléko (200 Rs, ale rychle se vyprodá) a krmit slůně z lahve. Představovali jsme si tedy menší slůňátka, ale krmili mlékem spíš takové sloní puberťáky. Nejhezčí ze všeho nakonec bylo, když tlupu 23 slonů vyhnali přes silnici a vesnici k řece, kde se koupali. Pozorovali jsme je tam skoro dvě hodiny.

V pátek 18. 8. Loučení s Kandy River Breeze bylo dojemné. Dobrá snídaně pana domácího, s jeho synem jsme si zahráli na kytaru, vyměnili emaily, zaplatili jsme směšně nízký peníz za 3 večeře, všichni jsme dostali dárky na rozloučenou a odvezli nás na nádraží. Ubytování se snídaní 20925 Rs (3037 Kč), za 3 večeře chtěl 1000 Rs (145 Kč) + jsme mu dali 2000 navíc, protože se o nás zdarma vozili tuktukem, vyprali nám, nechtěli nic za nápoje a vůbec se o nás pěkně starali.

Ella

Dneska jsme poprvé jeli vlakem! U přepážky jsme koupili lístky, podobné starým tvrdým kartičkám co známe my pamětníci z Československých státních drah. Dětský snadno vytvořili přetržením dospělého lístku. Lístky nám kontrolovali hned u vstupu na kolejiště (později i ve vlaku a při výstupu na cílovém nádraží). Náš vlak měl druhou a třetí třídu a rozdíl mezi nimi velký nebyl – ani v jedné nebyla volná místa k sezení. Zde je třeba vzdát hold domorodcům, kteří se sedíc v trojici na dvojsedačce smrskli, aby se k nim ještě jedno naše dítě vešlo. Mladé bělochy něco takového ani nenapadlo ?? I když nakonec se prozradil jeden Čech David opodál, povídali jsme si a holky pustil sednout. Pěkná místa byla ve dveřích, které byly celou cestu otevřené, a dalo se koukat do krajiny. Bylo teplo a vlak jel zoufale pomalu, takže se tam sedělo nebo stálo pohodlně – ale taky o ně byl docela zájem.

Cesta trvala 5 hodin a zpestřovali jsme si ji koukáním nejen z okna, ale i dveřmi, které byly samozřejmě celou cestu otevřené. Vlakem procházeli nezbytní prodavači oříšků, pití, placiček a dalších pochutin.

Po chvíli cesty jsme opustili město a záhy začali stoupat do hor. Krajina byla svěží a zelená, všechno tu jen bujelo. A pak začaly stráně zdobit řady nízkých pěstěných čajových keříků. I první sběračky čaje jsme zahlédli. Bohužel velkou část cesty nám pršelo a byla mlha, ale alespoň byla kulisa britské kolonie dokonalá.

V půl šesté jsme (poměrně načas) vystoupili v Elle a prošli skrz blátivou vesnici, kterou lemovaly bary a hlučná hudba, k naší nelibosti to tu bylo takové turistické. Oslovovali nás dredovatí týpci a trochu to vypadalo, že tady už z betelu přešli na něco ostřejšího. Tak jsme byli rádi, že máme ubytování kousek za vesnicí, kde je krom silnice vcelku klid, i když je to trochu dál a jde se tam po silnici. Před naším příjezdem pršelo, tak bylo všude dost bláta.

Ubytováni jsem byli v Samandi Guest Inn (4 lůžák, větrák, koupelna – 27166 Rs ≈ 3950 Kč za 4 dny). Ubytování bylo v zeleni, ale dost blízko silnice.  Jídlo tam nevařili a snídaně byly mírně slabší, déle jsme čekali a byli trochu na štíru s hygienou. Ale dali nám welcome drink :-)

Večeři jsme si dali v Adam’s Breeze, která byla kousek od nás, bylo to tam sympatické a dobré. Chodili jsme tam pak vlastně většinou.

Little Adam’s Peak

Sobota 19. 8. Po snídani (toasty, džem, máslo, vajíčko – volské), banány, avokádo, palačinky, čaj) jsme se šli projít na Little Adam’s Peak, malý pahorek s pěkným výhledem na Ellu, zdejší horu Ella Rock a okolní kopce a strže. Za hlavním vrcholkem jsou pak ještě další a další, na ty už ale chodí méně a méně lidí. Cestou se prochází čajovými plantážemi, kde jsme pozorovali sběračky čaje.

Uva Halpewatte Tea Factory

Popojeli jsme tuktukem 6 km za Ellu (dost práce se smlouváním, nakonec 500 Rs ≈ 70 Kč) a prošli si s průvodcem Uva Halpewatte Tea Factory. Továrna je vysoká několikapatrová budova. V továrně už bohužel měli pro tento týden zpracováno, takže zaměstnanci byli doma a stroje stály. I tak nám ale průvodce vysvětlil celý proces výroby čaje od sběru až po třídění a expedici. Čaj odsud jde na čajovou burzu do Kolomba, kde se v aukcích draží čaje ze sedmi set čajových továren. Kupují je producenti čaje, kteří je mohou míchat, balí je a distribuují. Továrna stojí na krásném místě s výhledem na hory. Součástí prohlídky byla i ochutnávka čaje různé kvality a samozřejmě čajový obchod. Ten je v nejvyšším patře s famózním výhledem široko daleko. A taky upravený tuktuk jako hračka pro děti. Klárka mě po chvilce smlouvání svezla :-)

Naše cestování po vlastních nohou má tu výhodu, že přináší i nečekané. Večeříme si takhle v oblíbené Adam’s Breeze u silnice, když tu slyšíme tlampač, bubny a halekání. A kolem se sune procesí z nedalekého chrámu – jednou za rok vyndají poklad a jedou s ním vesnicí. Nejdříve šli tanečníci, za nimi kapela (trubky a bubny). Dále náklaďák, který měl z korby přes kabinu palmový kmen. A před autem je na něm zavěšený chlap ostrými háčky za kůži. Pomocníci ho pěkně rozhoupávají, až lítá před autem jak na houpačce. Následovalo další auto, tentokrát s dvěma zavěšenými – jedním v  leže a druhým v sedě. Za nimi traktor táhl přívěs se schránkou na poklad, která byla nazdobená žárovkami a neony a vezl se s ní kvůli tomu i generátor. Průvod uzavírali ženy v krásných sárí a šatech. Domorodci se k průvodu připojovali, aby se před pokladem pomodlili. Celé to mělo neskutečnou, velmi neevropskou, atmosféru.

Lipton’s Seat

V neděli 20. 8. ráno jsme jeli tuktukem na vlak (150 Rs) a vlakem se vrátili kousek zpátky do města Haputale (24 km / 1 hodina). Trochu vypadá jako změť obchodů kolem křížení silnice s železnicí. My jsme se tu ale nezdržovali a vzali si tuktuk (800 Rs), který nás vyvezl 17 kilometrů a 900 výškových metrů na vyhlídku Lipton’s Seat. Cesta byla značně hrbolatá a úzká, takže auta, tuktuky, autobusy, motorky i náklaďáky se tu musely komplikovaně vyhýbat. Tuktuk místy dostával pěkně zabrat, ale s vrčením to nakonec vždycky zvládnul.

Na vyhlídce Lipton’s Seat, na místě kde s oblibou sedával sir Thomas Lipton, jsme zahlédli kus krajiny na jih – ale jen krátce, než ji zahalila mlha. Sedli jsme si do zdejší restaurace (taková chatrč z klád a vlnitého plechu). Nepřinesli nám jídelní lístek, ale rovnou před námi přistálo jediné nabízené jídlo - placky rótti, luštěninové placičky s kukuřicí a hromádku čili (mělo podobu hutné omáčky). K tomu jsme si samozřejmě dali konvici čaje. V restauraci jsme se opět potkali s Davidem z vlaku, tak jsme poobědvali společně.

Zpátky dolů jsme šli pěšky a kochali se výhledy na plantáže a krásnou krajinu. Mezi čajovými keříky se pilně pracovalo, přestože je neděle. Některé sběračky se culily na děti a mávaly jim. Gábina si taky vyzkoušela pověsit ten pytel s lístky na čelo – prý nic moc pohodlného. Moc krásná krajina a taky pro nás příjemné klima, žádné vedro. A tak jsme došli až k čajové továrně Dambatenne. Od ní jsme jeli autobusem do Haputale (30 Rs) a jako obvykle jsme tam byli jediní běloši. A z Haputale zase vlakem do Elly, ten měl asi hodinu zpoždění.

Rawana Ella Falls

V pondělí 21. 8. jsme posnídali na hlavní třídě v restauraci Dream Cafe. Já jsem ochutnal srílanské kafe, které v průvodci spíše hanili. Roste jim totiž na zahradě a praží si jej sami, takže kvalita je různorodá. Zalévání ho jako turka a naservírovali mi ho ve french-pressu. A nebylo tak špatné… Bylo to tady ale dost evropské – velká terasa, dřevěné stolky a drahá křesla, objednávky přes dotykovou obrazovku, chlazená skříňka s evropskými dortíky…

Pak jsme si chytli autobus a jeli k vodopádům Rawana Ella. Viděli jsme je už předevčírem z dálky z Little Adam’s Peak a vypadaly mohutně – je to kaskáda vodopádů vysoká 90 metrů.

Tady byla ale vidět jen část na skále a ve spodní části se dalo jít k asi 7 metrovému stupni. Už to vypadalo na docela propadák, ale holky si chtěly namočit nohy… a za chvilku už jsme se tam koupali celí. Strhli jsme lavinu a do vody se odvažovali i domorodci, kteří tam jinak stáli sotva po kolena. Někteří se mě pořád ptali, jestli tam stačím. Bylo srandovní, když se mě dospělý chlap držel za ruku, aby přešel tůň. A koukali na holky, které si tam vesele plavaly. Další si po koupání začali prát oblečení. Celkově panovala veselá, poklidná a přátelský atmosféra.

Nine Arches Bridge

Odpoledne jsme šli na vycházku k Nine Arches Bridge, aneb atrakce se dá udělat z kde čeho. Dostat se tam byl dost boj s tuktukáři, protože my jsme trochu podcenili vzdálenost a oni tady pod 100 Rs za kilometr nejsou zvyklí jít. Nakonec za 300 Rs. Most je to pěkný, kamenný, postavený Brity roku 1921. A zrovna jel vlak! To se tady stane jen 5x v  jednom směru a 5x v protisměru za den. Všude byla spousta turistů i domorodců, občerstvení a čekající tuktukáři – jsou to podnikavci. Chvilku jsme tam blbli na kolejích a pak se vydali druhou cestou zpět. Narazili jsme na Asanka Cafe, kde milý podnikavec vybudoval vyhlídkové místo a nabízel nám občerstvení. A tak jsme se rozhodli počkat ještě na jeden vlak. Čekám na fotku na vlak – a hádejte, co jsem vyfotil? Lepoještěra. Zpátky domů už jsme došli pěšky. V hotelu se ubytovali nějací Angličani – to byla najednou krásná kultivovaná angličtina!

Kataragama

V úterý 22. 8. jsme naposledy posnídali v Samandi Guest Inn, zaplatili a za 150 Rs se tuktukem přesunuli do centra Elly na autobus. Nepodařilo se nám zjistit, kdy by jel nějaký přímý, a tak jsme jeli s třemi přestupy přes Wellawayu a Butallu do Kataragamy: Ella – Wellawaya 28 km - 80 Rs, Wellawaya - Buttala 19 km – 42 Rs, Buttala – Kataragama 49 km - 95 Rs. Cestou jsme museli odhánět taxikáře, kteří nám na přestupech opakovaně vysvětlovali, že autobus není pro turisty vhodný a máme jet taxíkem, jeho bratr má, „číp prajz“ a snažili jsme se jet státními červenými autobusy. Kus cesty vedl přes NP Yala a viděli jsme 2 slony. Prostě na různých místech stáli v silnici, autobus je musel objíždět a oni na něj zvědavě koukali…

V Kataragamě jsme byli asi ve 14 hodin a ubytovali jsme se v hotelu Senora.(7300 Rs ≈ 1060 Kč za dvě noci). Byla tu hezká koupelna, dokonce i trochu nábytku. Nabízeli tu i jídlo, levné, ale jen srílanské. Neměli však jídelnu, jen jeden stůl v hale pod schody. Bylo znát, že jsme na jednom ze tří nejposvátnějších míst na Srí Lance, a vládne tady lokální turistický ruch – tedy že je tady mnoho návštěvníků, ale Srílančanů. Je tu málo cizinců, což je fajn, na druhou stranu to znamená, že tu nejsou turistické restaurace. Večer jsme se vydali do chrámového okrsku na večerní půdžu a cestou jsme si dali „rice and curry“ v místňácké restauraci The Chill Restaurant „just a little bit spicy“ – jedno z nejlevnějších zde za 900 Rs (130 Kč) za všechny.

Okrsek je rozsáhlý a žijí tu vedle sebe hinduistické, muslimské i buddhistické svatostánky. Večer se zde koná hlavní modlitba, púja, na kterou provází příchozí kapela bubnováním a troubením na trubku, zvonění zvonků a tanečníci ozdobení pavími pery… Legrace je, že všechno je pouťové, blikající a barevné. Nad vchodem, uvnitř, magicky blikající trojitý kruh z diod kolem Buddhovy hlavy… Všude je spousta místňáků, kteří stojí dlouhé fronty, aby si nechali posvětit mísy s ovocem a předali dary svatyni. Mísu s ovocem převezme kněz, dá ji pod svatý obraz a začne pronášet modlitby a mávat pavími pery. Dlouho drmolí a pak je ovoce posvěcené a vrací jim ho zpět. Mohou ho sníst nebo odnést jako dar do chrámu. Pak v jeden moment vyklidili prostor v chrámu a před ním, roztáhli červený koberec a po dlouhé době po něm přešla čtveřice brahmánů (kněží), kteří nesli nějakou truhličku. Brahmáni chodí celí v bílém a tváří se hrozně vážně.

Místní také obřadně rozbíjejí kokos, který hoří, to se holkám líbilo. Než s ním mrsknou o zem, odříkávají modlitby. Ale vůbec nejlepší bylo, že za chrámem měli 2 slony, které holky mohly drbat po chobotu a krmit banány a melouny (což byly zjevně ty obětiny z chrámu).

Při příchodu k okrsku teče řeka, kde se lidé omývají, koupou se nebo perou. O kus dál se na břehu válí hromady odpadků. Prohání se tu psi a opice.

Národní park Yala

Ve středu 23. 8. jsme vstávali v 5 hodin a v 5.30 už nás jeep vezl do národního parku Yala, což je největší národní park na Sri Lance. Řidič neuměl moc anglicky, ale byl slušný a jel pomalu a opatrně. Jeepy jsou speciálně upravené, mají sedadla ve stupních jak v divadle, aby všichni viděli. Už u vstupu do parku (10:30) jsme viděli divoká prasata a hulmany (druh opice). Nejdřív jsme dojeli k jezírku, kde jsme viděli krokodýly. Byly na břehu i ve vodě, největší byl tak 3 metrový.

Pokračovali jsme dál a viděli spoustu zvířat: vodní bůvoly, jelínky, zdejší čápy, ibisy, pelikány, různobarevné vlhy, pávy, promyky (zdejší šelmičky, které loví hady), spoustu krokodýlů, ale hlavně medvěda pyskatého (ten nám docela dlouho a dost flegmaticky kráčel před autem, pak se na nás otočil, ukázal bílý čumák a zmizel v křoví) a levharta cejlonského, toho bohužel z dálky, ale stejně to byl zážitek.

Řidiči spolu komunikovali, když se potkávali, volali si mobily a vysílačkami. Docela se k sobě chovali i  ohleduplně, že se nevjížděl před auta a snažili se, aby všichni turisti z toho něco měli. Aut tam samozřejmě bylo mraky. Celkově jsme po parku jezdili 4 hodiny a ujeli jsme cca 50 km. Docela často jsme jeli sami, mimo ostatní džípy a mohli si užívat krásnou přírodu a vyhlížet zvířata.

 

Odpoledne jsme šli znovu do města a na púdžu. Moc se nám tu líbí, jak je to tu málo turistické, takové opravdově indické. Taky nám to tady ale přijde nějak špinavější.

Dali jsme si obědovečeři v Ruhunu Bakery & Hotel, je to taková místňácká jídelna, měli nízké ceny, čaj zdarma a i sladké pečivo a mufiny.

Na trhu jsme ochutnali zdejší cukroví, prodává se tady všude ve stáncích a je na váhu. Koupili jsme si bílo žluté kostky, obalené v cukru a červenou hmotu. Bílé kostky vypadají jako sušený ananas obalený v cukru, bohužel tak nechutnají. Chutnají prostě jako cukr. Červená hmota vypadá jako mleté maso s chilly papričkami. Je křupavá a hodně sladká.

Často jsou nápisy jen v sinhálštině, ceny taky značně nižší, než jsme zvyklí. Jen u chrámu jsme zahlédli pár bělochů, jinak si tu připadáme úplně sami. Srílančanů je tu ovšem dost, někteří po nás zvědavě pokukují. Je tu taková klidná pohoda, hinduismus a buddhismus v chrámu splývá, bůžci tu bydlí vedle Buddhy a každý si najde to své. Koupili jsme si kokos a pozorovali to hemžení. Holky koupily několik kilo banánů a krmily slony. V chrámu jim pak ještě další banány dali z obětin a tak jsme je od slonů nemohli odtrhnout.

Mirissa

Z Kataragamy jsme odjížděli 24. 8. Po snídani jsme cestou na nádraží navštívili školu, konkrétně 1. A. Učitelky i  děti z toho měli legraci. Třídy měly místo oken drátěnou mříž a 30 dětí tam bylo dost namačkaných. Jak jsou menší, tak nám ty jejich židličky a stolečky připadaly jak ze školky.

A pak už na autobusák a najít bus do Thissamaharamy (19 km - 40 Rs), Matary (106 km ? 152 Rs) hodně velký a živý autobusák, hodně autobusů jelo do Galle a Colomba) a nakonec Mirissy (11 km ? 50 Rs). Tady bydlíme v guest house Sky Garden (13 200 Rs za 2 noci) kousek od moře. Ložnice, obývák, koupelna, trezor, lednička, klima, wifi, prodlužovačka, moskytiéry, stolek, věšák, univerzální zásuvky (vybavení lepší než dosud – asi jsou víc zvyklí na turisty). Ale asijská dokonalost – ulomená západka v koupelně, chybí žárovka, vypadlá dlaždice… Ovšem v koupelně polička na hygi věci!

Pátek 25. 8. 2017 Užíváme si jižních pláží… Přestože teď není sezóna, je tu přes 30 stupňů a sluníčko. Je pořád trochu pod mrakem, to je ale spíš výhoda. I tak je vedro a bojujeme se spálenou pokožkou. Jen jsou větší vlny a zřejmě si moře bere větší kus pláže – často olizuje lehátka a stoly restaurací.

Snídani jsme si dali na terase na pláži, koukáme od jídla na moře a vlny. Celý den jsme se koupali. Legrace ve vlnách byla ještě větší, když jsme si půjčili surfovací podložky.

Pláž je lemovaná restauračkami, kde se dá snídat, obědvat, popíjet i večeřet. Holky si daly pizzu (sice no spicy, ale s pálivým kečupem) a my s Gábinou rybu. Večer moře trochu ustoupí, restaurace vynáší stolky na pláž, každý další dál na pláž a blíž k moři. Po písku pobíhají malí krabíci. Kuchaři na stole nabízí čerstvé ryby, sépie, olihně, kraby, krevety, humry. Člověk si vybere a konkrétní kousek putuje do kuchyně. Večeřeli jsme v Mirissa Eye

Zjistili jsme, co to hraje melodii „Pro Elišku“ – pekařský tuktuk! Objíždí a prodává. Prostě pojízdná prodejna v tuktuku.

Záchranná stanice želv

26. 8. 2017 Snídaně v hotýlku. Ráno jsme si po snídani sbalili batůžky a vydali se na autobus. Jeden zrovna jel a zastavil na první mávnutí. Svezli jsme se s ním do Habadurawy (24 km, 45 Rs). Tady je stanice záchrany vodních želv Sea Turtle Hatchery (vstup 500 Rs)

Nápad jet sem vznikl vlastně tak, že jsme zvažovali navštívit noční organizovaný výlet, při kterém se pozorují želvy při kladení vajec. Což znělo hrozně lákavě, ale když jsem si pak četl recenze na Trip Advisoru, tak to spíš vypadalo jako masové rušení želv. Tak jsme se rozhodli nebýt jedni z 50 lidí, co obklopí lopotící se želvu.

Jak už jsme ale koukali na želvy, našli jsme tuto stanici, kde vykupují nalezená vejce a starají se o jejich vylíhnutí a vypuštění do moře. Mají tu také několik želv s vadami nebo zraněním, s kterými by v moři dlouho nepřežily. Průvodce nám to všechno popsal a ukázal nám želvy různého věku a druhů (na Srí Lance žije 5 druhů želv), které tam opečovávají v bazéncích. Od malých dvoudenních až po metrové.

Unawatuna

A pak jsme popojeli ještě kousek a ubytovali se v  No Name Rest v Unawatuně. Vede ho Australan, co se oženil na Srí Lance. Dům má zahradu před i za domem, v přízemí je teráska se stoly a příjemné posezení. Oproti jiným hotelům je tu znát určitý rozlet. V pokoji je sice palanda, ale i nábytek, varná konvice a hrnky, lednice, trezor, klima. Klimatizace ovšem v noci nešla, prý kvůli slabému proudu. Majitetel má dva psy Koko a Rosie, to se holkám líbilo.

Odpoledne jsme hned vyzkoušeli moře a po zbytek dne jsme se koupali a hledali na pláži mušle. Pláž je široký oblouk, písek, palmy a souvislá řada restaurací jedna vedle druhé. Občas je těžké poznat, kde jedna začíná a druhá končí. Lehátka jsou zdarma, úplně jim stačí, že si u nich možná dáte drink nebo jídlo. Večeři jsme si dali v Thaproban Beach Restaurant.

Majitel vyprávěl, že domy na mnoha místech poničilo tsunami. A že nejdříve vyhlásili, že se smí stavět až X metrů od pobřeží, ale že dneska už se stejně staví zase až na břehu.

K snídani jsme měli novinku „passion fruit“ – kyselé, nejlepší jíst s cukrem. Jinak k snídani tradičně ovoce, vajíčko, toast, máslo, džem, müsli a lupínky.

Galle

V neděli 27. 8. 2017 jsme se vypravili do přístavního města Galle (čti Gól; tuktuk 500 Rs). Staré město vybudovali Holanďani na poloostrově, je uzavřené mohutnými hradbami a je plné úzkých uliček, kostelů a malých krásných koloniálních vilek. Tam, kde se z vilek staly restaurace, obchody nebo hotely bylo vidět, že za domem jsou ještě krásné stinné zahrady. Město má hodně evropský charakter a je moc hezké. Zklamalo nás akorát obchodní centrum, kde jsme čekali nějaké romantické krámky, ale ono to byly spíše luxusní obchody ve stylu evropských butiků pro turisty (a taky jediné místo, kde ceny uváděli bez Service Charge i DPH).

Na hradbách maják, na straně k pevnině hodinová věž se sochami vojáků a vězňů.

Bohužel bylo asi 35 stupňů ve stínu a holky nebyly ve stavu se kochat architekturou. Tak jsme se plácali od zmrzlině k limonádě, ale nakonec jsme většinu města prošli. Když jsme ale objevili strom, kde se místní děti houpaly na vzdušných kořenech, holky zázračně ožily… Zároveň je vidět, co (kdo) je tady největší atrakce – srílančani si nadšeně holky fotili na mobily.

Na cestu zpět jsme si zavolali tuktukáře z rána – nabídl nám, že nás vezme za stejnou cenu i zpět. Zatáhl nás cestou do krámku s kořením, oblíbený tuktukářský trik, ale my jsme stejně nějaké chtěli koupit, tak nám to tak nevadilo. Poblíž byla taky místňácká tržnice s ovocem a zeleninou.

Na „našem“ západním konci zátoky byl ještě chrám, na kopci velký Buddha (dokonce měl pěkný domeček, aby na něj nepršelo).

Ještě dál za ním vyhlídka na západ slunce „Sunset Point“ a místo v mapě označené jako „Blow Hole“. To vzbudilo moji zvědavost. V těch místech je pobřeží skalnaté a vlny oceánu se tam divoce tříští. U blow hole je mezi těmi skalami průrva a když se vlna dobře trefí, vyletí tam voda jako gejzír. A zároveň se tam ze skály ozývá bublání a funění. Nejvíc mi to připomnělo zvuk velryby po vynoření, když vyfoukne svůj vodotrysk. Poprvé jsem měl úplně strach, že mi pukne skála pod nohama a vytryskne tam voda.

Večer jsme si zašli na poslední večeři na pláži do Coral Light (pizza spíš slabší, ryby dobré).

V pondělí 28. 8. jsme se naposledy vykoupali v moři. Eliška skákala do vody s místními hochy a Klárka se vozila na duši.

Několikrát pršelo, asi Unawatuna pláče, že odjíždíme.

Cesta do ČR

Už ráno jsme si udělali on-line check-in letenek. A v poledne jsme se sbalili, dali si obědosvačinku a vyrazili tuktukem do Galle, autobusem do Kolomba (některé autobusy jezdí po dálnici, ale většina jezdí pomalou cestou po pobřeží, kde je hodně měst a vesnic. Zpočátku to bylo milé koukání, ale na konci už jsme se těšili, až tam budeme; 15:15-19:00). Dlouho jsme projížděli už Colombem – je to velká aglomerace a je na ní hodně znát městský a západní styl – velké budovy, prosklené obchody, západní zboží. Vlastně i semafory byly něco, co jsme měsíc neviděli. Semafory dokonce často měly odpočítávání do zelené pro chodce i auta.

Poslední autobus z Colomba na letiště nás dost otrávil. Všechno začalo tím, že nás výběrčí peněz nezkasíroval hned při nástupu do autobusu, jak je tu běžné. Na závěr cesty nás dovezli k opuštěnému parkovišti před letištěm a najednou chtěli 900 rupií (odhadem 3násobek běžné ceny). Petr se s nimi chvíli hádal, pak jim dal 300 rupií a odešli jsme středem. Všechny předchozí cesty autobusem probíhaly v pohodě, takže tohle bylo nepříjemné překvapení před odjezdem. Inu, maturitní zkouška na závěr.

Bus končil ještě kiláček před letištěm a poslední kousek jsme dojeli tuktukem (~22:00, 100 Rs). Pak už jsme jen prošli kontrolami, holky si schruply v odletové hale (ustlaly si na batozích). V odletové části jsou ještě stánky se suvenýry (předražené) a „food shop“ – sámoška s průmyslově vyráběnými potravinami – příjemné zjištění, že je prodávají za oficiální ceny (MRP = Max Rupie Price vytištěné na obalu) a opouštíme Sri Lanku. Letělo nám to cca ve 2 hodin, s přestupem v Dubaj (letiště hrozně multikulturní, občerstvení za přijatelné ceny, nejjednodušší zaplatit kartou) a hurá do Prahy. Šťastně jsme přistáli ve 13 hodin.

Praktické informace

Srílančané

Ženy chodí jak v sárí, tak (často) v evropském oblečení (dlouhá sukně, halena). Chodí hodně bosi, někdy nosí žabky. Běžně používají mobily, jak tlačítkové, tak ve velké míře chytré telefony.Titulují nás „sir“ a „madam“. Na souhlas kývají hlavou ze strany na stranu.

Vybavení

Bílé tričko nepraktické – snadno se ušmudlá a propotí se mapy.

Hodí se rozdvojka a případně s prodlužovačkou – většinou mají konvertor z jejich zásuvek na evropský, ale jen jeden.

Snažili jsme se šetřit plasty a peníze tím, že jsme kupovali větší balení vody a rozlévali je do již vypitých menších lahví.

Pro děti jsme měli tenké deky z IKEA, které nám sloužily jako deka na pláž nebo na spaní v letadle a měli jsme ji jako zálohu, kdyby někde bylo chladněji nebo bychom z nějakého důvodu nespali v peřinách (spacáky jsme neměli, ale stejně bylo i v noci spíš vedro než chladno).

Ceny

MRP – průmyslově vyráběné výrobky (v obalu) na sobě mají maximální cenu (Max Rupie Price – MRP). Většina prodejců ji dodržuje. Výjimkou jsou hlavně turistické atrakce, kde se snaží prodat ji dráž (třeba kvůli chlazení).

Ceny v restauracích jsou pevné podle jídelního lístku. Někdy je v lístku uvedeno (dole, v rohu nebo na konci), že se k cenám ještě připočítává „Service Charge“ třeba 10 %. I tak očekávají spropitné.

Seznam našich výdajů a ubytování.

Orientační ceny:

Voda 1,5 litru: 70-80 Rs
Voda 5 litrů: 160-190 Rs
Sušenky 200 g: 100 Rs
Pohled 40-50 Rs
Známka do Čech: 25 Rs
Fresh 90-120 Rs.
Jogurt: 35 Rs
Zmrzlina – miska v restauraci 300-350 Rs. Balené nanuky cca 90 Rs.
Kornout oříšků ve vlaku: 200 Rs
5 rajčat: 50 Rs
8 malých banánů: 70 Rs
3 malá manga: 100 Rs
Ananas 220-280 Rs
Snídaně: kolem 500 Rs
Běžné jídlo: 500-700 Rs, čerstvé ryby 1000 Rs

Cestování autobusem

Autobusová síť je na Srí Lance hustá a autobusy jezdí často. Mají přesné časy odjezdů, ale nejsou nikde k dohledání. Jezdí dost často, takže na mnoha trasách jezdí po 15, 20 či 30 minutách. Stačí přijít a počkat. Jen v některých místech jsou dálkové linky, většinou se jezdí od města k městu nebo k výrazné křižovatce a tam se přestoupí na další autobus.

Krom řidiče jezdí autobusem ještě průvodčí, který ve stanicích nahání lidi, aby jeli s nimi, a během jízdy chodí po autobuse a vybírá jízdné. Ve státních autobusech (červené) má průvodčí na zápěstí mašinku, kam zadá cestu odkud – kam a vyjede lísteček s trasou i kilometráží a cenou. Děti platí standardně půlku dospělého. Soukromé autobusy jsou bílé, jsou to stejné typy (indická Tata), jen většinou mají televizi. Jejich průvodčí jsou aktivnější v nahánění lidí a i na autobusáku mají mnohem více pomocníků, kterým zřejmě dávají provizi. Ceny mají většinou o  něco málo vyšší nebo jsou možná jen kreativnější v tvorbě cen (tzn. bělocha skásnu víc). I tady mají často mašinku s tiskárnou, ale někdy mají jen předtištěné lístečky, kam cenu vpisují. Peníze nikdy nedávají do peněženky, vždycky si udržují paklík bankovek uspořádaný v ruce. Srílančané často chodí bosi, případně nosí žabky. Řidiči většinou měli žabky, ale řídili bosí. Naše velké batohy se standardně odkládaly do prostoru mezi předními dveřmi a řidiče, u řadicí páky, kde byl rovný prostor. Sedadla jsou 3 po pravé straně autobusu a 2 po levé. Nad sedadly jsou police, kam se dají strčit menší batohy. Autobusové zastávky jsou označeny značkou a autobusy u nich staví, pokud tam někdo stojí, nebo dal průvodčímu najevo, že hodlá vystupovat. Zamáváním na autobus lze ale nastoupit kdekoliv a vystoupit po dohodě s průvodčím také. Někdy skutečně skoro ani nezastaví, někdo naskočí či vyskočí a už se zase přidává plyn. Některé autobusy mají na stropě provázek vedoucí zezadu až k řidiči, ukončený zvonečkem. Když chtějí vystoupit, zacinkají. Díky tomu ale autobusy cestují poměrně pomalu. Když autobus zastaví ve větším městě a má tam kratší pauzu, začnou autobusem procházet prodejci pochutin, losů, časopisů a dalších věcí. Většinou rychle a rytmicky drmolí svoji reklamu na zboží a zejména jídlo si poměrně často místní kupují. Dveře autobusu se nikdy nezavírají.

V autobuse se všechno klepe a hrká. Často mají potrhané sedačky, uvolněné tyče, za to ale málokdy chybí barevná blikající světýlka a svaté obrázky. Místo za řidičem je vždy vyhrazeno pro mnichy.

Cestování tuktukem

Tuktuky jsou skoro všude, postávají a nabízejí se. Když člověk jde, zastavují a ptají se, zda nechceme svézt. Je dobré dohodnout cenu před nastoupením – běžně řeknou o 50-100 % vyšší částku. Orientačně se jezdí za 100 Rs na kilometr, ale záleží také na místě (v turistických lokacích jsou zpovykanější) a vzdálenosti (s delší vzdáleností klesá cena za kilometr). Na nádražích je obvykle těžší sehnat rozumnou cenou, není špatné vyrazit žádaným směrem a oslovovat tuktukáře cestou – cena většinou klesne na férovou úroveň. Částky jsou na naše poměry nízké, ale smlouvání je to tak trochu zvyklost a nechceme jim zvedat inflaci :-). Na smlouvání ale nejsou nijak drsní, je to skutečně spíše konverzační a cca 2.-3. nabídka ceny je rozumná. Je zas trapné smlouvat o třicet rupií.

Bankomaty

V městech bankomaty jsou (označený jsou americkým „ATM“) a dá se jim důvěřovat. Na rozdíl od našich ale většina z nich přijímá jen karty Visa nebo jen Mastercard. Já jsem nejčastěji vybral v bankomatu banky HNB (mám Mastercard), která zpravidla chtěla 200 Rs (29 Kč) poplatek za výběr a maximální limit výběru byl 200 000 Rs (29 tisíc). Některé banky prý poplatek nemají. Výši poplatku mi bankomat sdělil a peníze vydal až po té, co jsem ho akceptoval. Na Srí Lance se hodně využívají 1000 Rs bankovky a menší, takže bankomat vydá pěkně tlustý ranec peněz, sotva se mi vešly do peněženky. Nicméně zase rychle ubývají, takže na doplnění peněz je třeba myslet včas. Je možné i  vyměnit dolary nebo eura, ale pro Čechy, vzhledem k dvojí výměně měny, to moc nedává smysl, převodní kurzy při výběru z karty jsou stejné, možná lepší, a odpadá nutnost tahat s sebou hotovost. Další časté byly bankomaty: Commercial Bank, People’s Bank, BOC.

Ubytování

Většina hotelů a i další služby uvádí ceny v dolarech – je to ale jen kvůli větší stabilitě měny, platí se běžně v rupiích. Kurz se v řádu setin hýbe, aktuální stav se dá zjistit na stránkách Srílanské centrální banky, kterou používají i  hotely.

První tři ubytování jsme si zabookovali již v Čechách a na zbytek jsme měli jen tipy a řešili jsme je až na místě. Snad všechny jsme rezervovali přes booking.com. Později jsme si našli rytmus, že jsme vždycky po příjezdu do jedné destinace hledali a rezervovali ubytování do té další. Vybírali jsme hlavně podle recencí na Booking.com a Trip Advisoru. Pokud by člověk dojel na místo a hledal až tam, dosáhl by pravděpodobně na cenu o 10-20 % nižší díky osobnímu jednání, smlouvání a absenci provize pro Booking.com. Nám ale vzhledem k dětem vyhovovalo, že jsme měli jistou rezervaci a konkrétní místo, kam jsme jeli.

Všechny hotely mají větrák, který trochu rozhýbe vzduch, ale i mim sezónu je dost vedro a špatně se spí, s klimatizací je to rozhodně lepší – je buď za příplatek nebo v dražších pokojích, ale dost se nám to osvědčilo (krom hor, tam bylo chladněji).

Záchody v ubytování a většině restaurací jsou evropské, turecké jen na nádražích. V ubytování všude bidetová sprška. Nepoužívají lustry ani stínítka, většinou visí ze stropu jen žárovka. Často nesvítí některá ze žárovek nebo prostě chybí. Wifi je většinou k dispozici, ale často slabá a mobilní signál je nakonec rychlejší. Dvorky, cesta a terásky pořád umetají košťátky.

Mapy

Když má člověk chytrý telefon a SIMku s daty, je orientace výrazně snazší. A taky se dá zjistit, jak dlouhá je trasa, kam se člověk chce dostat, a snáz se smlouvá s tuktukáři. My jsme používali OpenStreetMaps v aplikaci Locus (obsahuje většinu ubytování i restaurací, bankomaty a i menší cesty a pěšiny), případně mapy.cz, které také používají OSM mapy (lépe je vykreslují, ale s méně detaily). Obojí lze s trochou nastavení používat i offline. Na hledání se hodí Google Maps, ale ty zas mají na mapách jen silnice.

Cestování s dětmi

Na cestu jsme se vydali s holkami ve věku 7 a 9 let. Uvolnil se nám čas na delší cestu a tak jsme dostali chuť na cestování. Chtěli jsme nějakou zemi, která bude hodně jiná a pro holky zajímavá, kde budeme každý den narážet na kontrasty. Zároveň nám bylo jasné, že nechceme jet s cestovkou ani s průvodcem, ale pojmout to „baťůžkářsky“, jezdit hromadnou dopravou a spát, jíst a nakupovat u místních. Výběr míst k navštívení jsme kvůli dětem trochu upravili – vynechali jsme památky jako je Anuradhapura či Polonnaruvy, stoupání na Adam’s Peak a další, byť jinak patří do základních navštěvovaných míst.

Největší naší obavou bylo jídlo a to se i potvrdilo. I když nám hostitelé jídlo připravují nepálivé, chutě tu jsou jiné. Dospělým se to jí docela dobře, ale holkám často nechutná. Což u nich znamená, že nejí. Takže se snažíme hledat v  každém menu něco, co snědí. I tak je to sázka do loterie, protože i třeba palačinky měly těsto a náplň natolik jinou, že je nechtěly (a na nás zbylo víc). Zato když v Uppuveli měly pizzu (já bych ji nazval „ohřívák z I. P. Pavlova“), snědla každá svoji.

Obě jedí rýži, placky a často dál (čočku), pokud není palivý. V Kandy u pana domácího jedli nudle se zeleninou, ale to byly první nudle, co měly úspěch. Jinak tu obě holky ochotně jedí vaječnou omeletu, Klárka vajíčka v  libovolné podobě a občas ty palačinky. Někde měli hranolky a zeleninu, tak to taky šlo. Banány a sušenky jsme si kupovali na přesuny autobusem a už nám všem lezou i ušima…

Zpočátku jsme bojovali s únavou – noční let, změna časového pásma, teplo… První procházku shrnuly do věty „je tu špína, je to tu hnusný, nebaví mě to a chci zpátky do hotelu k moři“.  Asi po dvou dnech si ale přivykly a šlo to líp. I nadále jim ale činilo potíž někam v tom vedru chodit. Jít se podívat dva kilometry po městě je horší než 20 km v Krkonoších. Památky je moc nebaví, většinou spíš koukají, kde leze jaká opice. V Kandy a v horách to ale bylo mnohem lepší, protože tam nebylo tak hrozné horko. Tam je upoutaly i čajové plantáže a trhačky čaje. Jinak vedla zvířata – safari na slony, spousta zvířat v Yale, želví stanice, sloní sirotčinec, v botanické kaloni. A pak všudypřítomné opice.

Srílančani mají děti rádi a že s námi cestují dvě modrooké světlovlasé holčičky, to nám k lidem dost otevíralo cestu. Často si pak míň připadáme jako turisti a více jako lidi. Usmívají se, často si chtějí holky pohladit nebo sáhnout, jestli se jim ty kudrnaté vlasy nezdají. Maminy v autobusech smrskly vlastní děti, aby si holky mohly sednout. Školačky po nich zvědavě pokukovaly, mladí chlapi si je fotili na mobily.

Po počátečním šoku, únavy z vedra a přesouvání se z místa na místo se holky rozkoukaly a jsou tu spokojené. Říkají, že se jim tu líbí a chtějí tady zůstat. Klárka tady chce hlavně chodit do školy, aby měla uniformu. Eliška dobře vypozorovala, že tady je život v mnoha ohledech jednodušší a svobodnější. Tady můžou rozdělávat oheň? Tati, oni jdou po kolejích? To se smí? Mezi těm čajovými keříky se smí chodit? Ve vlaku nemusí být zavřené dveře a dá se koukat ven? Nastavuje to zrcadlo naší výchově a společnosti spoutané miliónem vyhlášek a zákazů…

Eliška i Klárka pěkně nasávají, co vidí. Není to vidět hned, ale po čase to z nich vyplave. Třeba se zabalí do šátků a hrají si na „dubajanky“. Cestou autobusem nebo vlakem koukají z okna a hlásí „Buddha“, „hinduistický chrám“… Klárka se zabalila do oranžového šátku a že si jde oholit hlavu, je totiž budhistický mnich. V čajové továrně byl hrací tuktuk, Klárka si do něj sedla a povídá: „tati, kam chceš svést?“ - „na čajovou plantáž“ - „tak jo, za 500“ - „to je moc, 300“  - „tak 400“ :-)

Přesuny na Srí Lance nejsou na kilometry dlouhé, ale autobusy i vlaky jezdí velmi pomalu, takže nějaký čas se v autobuse stráví. Podobně jídlo v restauracích nebo v ubytování, protože se vaří čerstvé, trvá třeba hodinu. Nebo i dýl, když podle objednávky teprve jedou na trh nakoupit. Na tyhle prostoje bylo třeba holky zabavit – do autobusu ses osvědčila kombinace, že si do sluchátek pouští hudbu nebo mluvené slovo a koukají z okna. Jen koukání je nuda. Hodila se rubikovka, karty, čtyřlístky, lušťovky, věci na kreslení a psaní.

V Kataragamě už nechtěly domů a chtěly tady zůstat nebo se chtějí jet příští rok znova. Líbí se jim tu sloni, opice, chtějí znova na safari. A moc je bavilo jezdit tuktukem.

Před odjezdem jsme se všichni očkovali podle doporučení Hygienické stanice a očkovacích center – žloutenku už jsme měli a břišní tyfus jsme sobě i dětem nechali naočkovat. Na cestu jsme měli cestovní lékárnu – hlavně dezinfekci, na zažívací trable, oční kapky a proti teplotám.

Cesta a Negombo

Srí Lanka na mapě světa
Autor
Pořízení v
Clona
Čas
ISO
Kompenzace
Ohnisko mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#001_Mapa_svet.jpg
Porovnání Srí Lanky a ČR + naše cesta
Autor
Pořízení v
Clona
Čas
ISO
Kompenzace
Ohnisko mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#002_Mapa.jpg
Na letišti v Praze - naše letadlo Fly Dubai
AutorPetr Hendl
Pořízení05.08.2017 v 13:01
Clona11
Čas1/400
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#003_IMG_68683.jpg
V Kolombu na letišti
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 06:36
Clona5.6
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#004_IMG_68685.jpg
Příletová hala letiště v Kolombu
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 06:44
Clona6.3
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#005_IMG_68686.jpg
Cestou z letiště
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 07:13
Clona11
Čas1/250
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#006_IMG_68692.jpg
Benzínová pumpa
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 07:15
Clona9
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#007_IMG_68693.jpg
Pláž v Negombu
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 10:27
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#008_IMG_68704.jpg
Atrium Silve Sands
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 18:18
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#009_IMG_68742.jpg
Mohutná moskitiéra (Silver Sand)
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 12:23
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#010_IMG_68707.jpg
Koupelna Silver Sand
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 12:25
Clona4.5
Čas1/15
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#011_IMG_68708.jpg
Jídelna Silver Sands
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 11:08
Clona7.1
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#012_IMG_68745.jpg
Prý palačinky
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 11:08
Clona6.3
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#013_IMG_68744.jpg
Moře v Negombu
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 07:38
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#014_IMG_68695.jpg
Děti hrají kriket
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 16:37
Clona5.6
Čas1/1250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#015_IMG_68715.jpg
Pláž v Negombu
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 16:31
Clona11
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#016_IMG_68713.jpg
Resturace Sea Joy
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 16:23
Clona5.6
Čas1/100
ISO400
Kompenzace2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#017_IMG_68712.jpg
Oběd v Sea Joy
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 15:34
Clona9
Čas1/200
ISO400
Kompenzace2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#018_IMG_68710.jpg
Pouliční svatostánek - křesťanský
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 16:44
Clona11
Čas1/250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#019_IMG_68718.jpg
Holandský kanál
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 17:02
Clona9
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#020_IMG_68722.jpg
Rybáři u kanálu
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 17:09
Clona7.1
Čas1/100
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#021_IMG_68728.jpg
Centrum Negomba
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 17:22
Clona11
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#022_IMG_68733.jpg
Kostel sv. Marie
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 17:29
Clona9
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#023_IMG_68734.jpg
Jedno kriketové hřiště vedle druhého
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 17:42
Clona8
Čas1/160
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#024_IMG_68736.jpg
První cesta tuktukem
AutorPetr Hendl
Pořízení06.08.2017 v 18:10
Clona4
Čas1/60
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#025_IMG_68739.jpg
Cesta tuktukem
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 11:58
Clona9
Čas1/160
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#026_IMG_68750.jpg

Sigiriya, Kaudula, Dambulla

Autobus
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 12:25
Clona7.1
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#027_IMG_68754.jpg
Holky v autobuse
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 12:26
Clona9
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#028_IMG_68758.jpg
Průchozí prodavač
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 13:35
Clona7.1
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#029_IMG_68759.jpg
Školačka v autobuse
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 13:37
Clona5.6
Čas1/40
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko155 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#030_IMG_68760.jpg
Čekání na nádraží
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 13:40
Clona7.1
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#031_IMG_68763.jpg
Autobusové nádrží v Kurunegale
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 14:37
Clona8
Čas1/160
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#032_IMG_68764.jpg
Kataragama - odjezdy autobusů na nádraží
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 10:05
Clona7.1
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#033_IMG_70250.jpg
Sigiriya - odbočka k Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 17:57
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#034_IMG_68770.jpg
Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení07.08.2017 v 18:59
Clona3.5
Čas1/2
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#035_IMG_68777.jpg
Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 10:26
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#036_IMG_68785.jpg
Snídaně v Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 08:55
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#037_IMG_69006.jpg
Pošťák
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 09:51
Clona5.6
Čas1/80
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#038_IMG_68783.jpg
Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 13:33
Clona8
Čas1/160
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#039_IMG_68909.jpg
Klárka s Michel a ostatmími dětmi v Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 13:31
Clona5.6
Čas1/160
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#040_IMG_68907.jpg
Pokoj v Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 09:50
Clona5
Čas1/30
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#041_IMG_69010.jpg
Koupelna Relax Guest
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 09:51
Clona4.5
Čas1/10
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#042_IMG_69011.jpg
Lví skála
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 10:59
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#043_IMG_68791.jpg
Sigiriya - vodní příkop
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 10:55
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#044_IMG_68787.jpg
Sigiriya - cestáři
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 10:58
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#045_IMG_68789.jpg
Sigiriya - pozůstatky zahrad
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 11:09
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#046_IMG_68796.jpg
Sigiriya - Fronta školáků
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 12:15
Clona5.6
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#047_IMG_68806.jpg
Krásky ze Sigiriye
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 15:47
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#048_IMG_68888.jpg
Sigiriya - výhled na zahrady a okolí
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 12:33
Clona11
Čas1/400
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#049_IMG_68816.jpg
Sigiriya - Lví skála
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 12:38
Clona11
Čas1/250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#050_IMG_68818.jpg
Sigiriya - Eliška, Gábina a Klárka u lví tlapy
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 12:53
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#051_IMG_68821.jpg
Sigiriya - opičky
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 13:06
Clona5.6
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#052_IMG_68833.jpg
Sigiriya - opičky
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 14:26
Clona5.6
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#053_IMG_68868.jpg
Sigiriya - Drzé opičky
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 12:19
Clona5.6
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#054_IMG_68811.jpg
Sigiriya - zahrady
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 13:22
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#055_IMG_68845.jpg
Sigiriya - vodní nádrž na Lví skále
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 13:26
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#056_IMG_68847.jpg
Sigiriya - pozůstatky královského paláce
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 13:31
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#057_IMG_68851.jpg
Sigiriya - školačky v uniformě
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 14:08
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#058_IMG_68856.jpg
Sigiriya - varan
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 14:47
Clona5.6
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#059_IMG_68879.jpg
Sigiriya - skála Kobra
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 14:49
Clona5.6
Čas1/3200
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#060_IMG_68880.jpg
Veverka
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 15:34
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#061_IMG_68885.jpg
Poštovní schránka
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 16:29
Clona5.6
Čas1/50
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#062_IMG_68890.jpg
Koupání slona
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 17:15
Clona5.6
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#063_IMG_68893.jpg
Koupání slona
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 17:16
Clona5.6
Čas1/40
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#064_IMG_68896.jpg
Pití kokosového mléka z kokosu
AutorPetr Hendl
Pořízení08.08.2017 v 17:45
Clona5.6
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#065_IMG_68899.jpg
Vozík tažený bůvolem
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 11:07
Clona5.6
Čas1/4000
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko90 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#066_IMG_68900.jpg
Kaudula - džípy na safari
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 17:07
Clona5.6
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#067_IMG_68984.jpg
Kaudula - leguán
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 15:26
Clona5.6
Čas1/400
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#068_IMG_68910.jpg
Kaudula - slon
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 15:55
Clona5.6
Čas1/1250
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#069_IMG_68933.jpg
Kaudula - slon
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:00
Clona5.6
Čas1/1000
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#070_IMG_68946.jpg
Kaudula - sloni
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:14
Clona5.6
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#071_IMG_68957.jpg
Kaudula - sloni
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:18
Clona5.6
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#072_IMG_68958.jpg
Kaudula - slon
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:19
Clona5.6
Čas1/250
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#073_IMG_68962.jpg
Kaudula - sloni
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:19
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko90 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#074_IMG_68967.jpg
Kaudula - sloni
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:20
Clona5.6
Čas1/320
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#075_IMG_68968.jpg
Kaudula - sloi
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 16:24
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#076_IMG_68971.jpg
Kaudula - sloní souboj
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 17:15
Clona5.6
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#077_IMG_68987.jpg
Kaudula - sloní rodinka
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 17:38
Clona5.6
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko155 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#078_IMG_68991.jpg
Kaudula - slon
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 00:00
Clona5.6
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace-5/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#079_IMG_68994.jpg
Kaudula - jezero
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 17:50
Clona5.6
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#080_IMG_69000.jpg
Kaudula - náš jeep
AutorPetr Hendl
Pořízení09.08.2017 v 18:26
Clona4
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#081_IMG_69002.jpg
Zlatý chrám v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 10:57
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#082_IMG_69013.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:39
Clona6.3
Čas1/100
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#083_IMG_69056.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:06
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#084_IMG_69049.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 11:46
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#085_IMG_69021.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 11:51
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#086_IMG_69033.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 11:52
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#087_IMG_69034.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:00
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#088_IMG_69045.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:02
Clona3.5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#089_IMG_69047.jpg
Jeskyní chrámy v Dambulle
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:26
Clona3.5
Čas1/8
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#090_IMG_69051.jpg
Kvetoucí kaktus
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 12:54
Clona5.6
Čas1/250
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko178 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#091_IMG_69060.jpg

Uppuveli, Trincomalee

Prší, zrovna když musí Klárka na záchod
AutorPetr Hendl
Pořízení10.08.2017 v 14:24
Clona5.6
Čas1/80
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#092_IMG_69066.jpg
Pláž Uppuveli
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 11:40
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#093_IMG_69084.jpg
Pláž Uppuveli
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 11:43
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#094_IMG_69087.jpg
Pláž Uppuveli
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 13:06
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#095_IMG_69089.jpg
Pláž Uppuveli - Klárka
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 13:08
Clona4.5
Čas1/2000
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#096_IMG_69094.jpg
Pláž Uppuveli - Eliška
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 13:08
Clona4.5
Čas1/1250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#097_IMG_69095.jpg
Pláž Uppuveli
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 13:09
Clona4.5
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#098_IMG_69099.jpg
Shiva's Beach Resort & Restaurant
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 08:23
Clona7.1
Čas1/125
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#099_IMG_69119.jpg
Shiva's Beach Resort & Restaurant
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 10:19
Clona4.5
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#100_IMG_69122.jpg
Shiva's Beach Resort & Restaurant
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 10:18
Clona4.5
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#101_IMG_69121.jpg
Shiva's Beach Resort & Restaurant
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 10:20
Clona4.5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#102_IMG_69123.jpg
Pláž Uppuveli večer
AutorPetr Hendl
Pořízení11.08.2017 v 18:48
Clona3.5
Čas1/4
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#103_IMG_69104.jpg
Uppuvelli - večeře na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 18:59
Clona3.5
Čas1/4
ISO1600
Kompenzace-2/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#104_IMG_69270.jpg
Rybka k večeři
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 19:34
Clona4
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#105_IMG_69280.jpg
Srílanské pivo Lion
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 19:15
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#106_IMG_69275.jpg
Eliška, Klárka a Dooley
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 11:56
Clona14
Čas1/320
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#107_IMG_69130.jpg
Snídaně na houpačkách
AutorPetr Hendl
Pořízení14.08.2017 v 07:28
Clona10
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#108_IMG_69281.jpg
Houpačka na palmě (Klárka)
AutorPetr Hendl
Pořízení15.08.2017 v 09:02
Clona1.9
Čas1/1043
ISO40
Kompenzace0/10
Ohnisko3.7 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#109_20170815.jpg
Katamaran
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 13:42
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#110_IMG_69138.jpg
Katamaran
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 14:18
Clona10
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#111_IMG_69146.jpg
Katamaran - Eliška a Petr
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 14:22
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#112_IMG_69148.jpg
Katamaran
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 14:42
Clona10
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#113_IMG_69152.jpg
Katamaran
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 14:43
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#114_IMG_69155.jpg
Rybáři na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 08:52
Clona11
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#115_IMG_69171.jpg
Zajíček z kokosu
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 15:52
Clona7.1
Čas1/100
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#116_IMG_69163.jpg
Čerstvá kuřata
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 15:58
Clona4
Čas1/30
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#117_IMG_69165.jpg
Supermarket
AutorPetr Hendl
Pořízení12.08.2017 v 16:24
Clona4.5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#118_IMG_69168.jpg
Trincomalee - hodinová věž
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 14:38
Clona10
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#119_IMG_69177.jpg
Trincomalee - hlavní třída
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 14:43
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#120_IMG_69179.jpg
Trincomalee - obchod s rybami
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 14:46
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#121_IMG_69181.jpg
Trincomalee - park
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 14:49
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#122_IMG_69182.jpg
Trincomalee - pevnost
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:53
Clona8
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#123_IMG_69243.jpg
Trincomalee - brána do pevnosti
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:00
Clona5.6
Čas1/60
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#124_IMG_69187.jpg
Trincomalee - koloniální sídlo
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:47
Clona7.1
Čas1/100
ISO400
Kompenzace-2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#125_IMG_69237.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:28
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#126_IMG_69192.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:55
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-4/3
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#127_IMG_69216.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:58
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#128_IMG_69218.jpg
Trincomalee - místní děti u chrámu
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:38
Clona5
Čas1/40
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#129_IMG_69197.jpg
Trincomalee - skok milenců
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:41
Clona3.5
Čas1/320
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#130_IMG_69201.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:41
Clona4
Čas1/15
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#131_IMG_69202.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:46
Clona8
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#132_IMG_69205.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 15:48
Clona13
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#133_IMG_69212.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:04
Clona10
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#134_IMG_69223.jpg
Trincomalee - hinduistický chrám
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:06
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko180 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#135_IMG_69226.jpg
Eliška s vzdušnými kořeny
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:27
Clona6.3
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#136_IMG_69231.jpg
Trincomalee - koloušci
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:23
Clona8
Čas1/200
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#137_IMG_69228.jpg
Trincomalee - Holandská zátoka
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 17:01
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#138_IMG_69248.jpg
Trincomalee - místňáci na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:57
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#139_IMG_69246.jpg
Zmrzlinový tuktuk
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 16:58
Clona7.1
Čas1/80
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#140_IMG_69247.jpg
Rambutan
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 18:50
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#141_IMG_69269.jpg
Trincomalee - křesťanský kostel sv. Marie
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 17:27
Clona10
Čas1/160
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#142_IMG_69257.jpg
Trincomalee - koloniální domky
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 17:32
Clona9
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#143_IMG_69262.jpg
Trincomalee - uličky kolem kostela sv. Marie
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 17:34
Clona5.6
Čas1/640
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko120 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#144_IMG_69264.jpg
Trincomalee - vězení
AutorPetr Hendl
Pořízení13.08.2017 v 17:39
Clona5
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#145_IMG_69265.jpg
Gábina a Eliška cestou na Holubí ostrovy
AutorPetr Hendl
Pořízení14.08.2017 v 08:54
Clona10
Čas1/200
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#146_IMG_69288.jpg
Holubí ostrov
AutorPetr Hendl
Pořízení14.08.2017 v 09:29
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#147_IMG_69299.jpg
Holubí ostrov - mrtvé korály
AutorPetr Hendl
Pořízení14.08.2017 v 11:55
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#148_IMG_69305.jpg
Holubí ostrov - ryby
AutorPetr Hendl
Pořízení14.08.2017 v 11:54
Clona5.6
Čas1/80
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#149_IMG_69300.jpg

Kandy, Pinewalla

Kandy - Kandy River Breeze
AutorPetr Hendl
Pořízení15.08.2017 v 17:02
Clona7.1
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#151_IMG_69322.jpg
Kandy - Kandy River Breeze
AutorPetr Hendl
Pořízení15.08.2017 v 17:53
Clona3.5
Čas1/30
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#152_IMG_69323.jpg
Kandy - zahrada Kandy River Breeze
AutorPetr Hendl
Pořízení15.08.2017 v 16:24
Clona6.3
Čas1/100
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#153_IMG_69321.jpg
Kandy River Breeze - pepř na zahradě
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 18:14
Clona5
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#154_IMG_69574.jpg
Kandy River Breeze - kafe na zahradě
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 18:14
Clona5
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#155_IMG_69575.jpg
Kandy River Breeze - Wishwa a jeho otec se o nás skvěle starali
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 20:15
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#156_IMG_69445.jpg
Kandy - centrální nádrž
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 18:18
Clona4.5
Čas1/50
ISO200
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#157_IMG_69440.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 10:06
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#158_IMG_69324.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 10:21
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#159_IMG_69328.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:18
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#160_IMG_69351.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 10:49
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#161_IMG_69330.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu - Klárka se školačkami
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:16
Clona4
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#162_IMG_69347.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:01
Clona4
Čas1/40
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#163_IMG_69335.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:00
Clona3.5
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#164_IMG_69332.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:09
Clona5
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#165_IMG_69345.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:29
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#166_IMG_69355.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:25
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#167_IMG_69352.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 11:55
Clona10
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#168_IMG_69359.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 12:13
Clona9
Čas1/200
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#169_IMG_69361.jpg
Kandy - Chrám Buddhova zubu
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 12:15
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#170_IMG_69362.jpg
Kandy - koloniální budova s tuktuky
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 12:34
Clona7.1
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#171_IMG_69364.jpg
Kandy - Colombo street
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 12:36
Clona7.1
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#172_IMG_69366.jpg
Kany - starý náklaďák
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 12:36
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#173_IMG_69365.jpg
Kandy - Colombo street
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 13:50
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#174_IMG_69370.jpg
Klárka se školačkami v Královské botanické zahradě
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 14:33
Clona4
Čas1/60
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#175_IMG_69374.jpg
Botanická zahrada - my a obří bambusy
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 14:55
Clona7.1
Čas1/125
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#176_IMG_69379.jpg
Botanická zahrada
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 15:02
Clona7.1
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#177_IMG_69382.jpg
Botanická zahrada
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 15:07
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#178_IMG_69383.jpg
Botanická zahrada - řeka Mahawali
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 15:38
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#179_IMG_69389.jpg
Botanická zahrada - "cannon ball tree"
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 15:44
Clona7.1
Čas1/60
ISO100
Kompenzace-1/1
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#180_IMG_69392.jpg
Botanická zahrada - "cannon ball tree" květy
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 15:45
Clona5.6
Čas1/1250
ISO800
Kompenzace-1/1
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#181_IMG_69393.jpg
Botanická zahrada
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 17:05
Clona8
Čas1/125
ISO200
Kompenzace-4/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#182_IMG_69438.jpg
Botanická zahrada - obrovské stromy s vodorovnými větvemi
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 16:12
Clona5
Čas1/60
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#183_IMG_69407.jpg
Botanická zahrada - obrovské stromy s vodorovnými větvemi
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 16:22
Clona7.1
Čas1/60
ISO200
Kompenzace-2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#184_IMG_69419.jpg
Botanická zahrada - kaloň
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 16:00
Clona5.6
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#185_IMG_69402.jpg
Botanická zahrada - kaloň
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 16:26
Clona6.3
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#186_IMG_69420.jpg
Botanická zahrada - palmová alej
AutorPetr Hendl
Pořízení16.08.2017 v 16:41
Clona5.6
Čas1/60
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#187_IMG_69430.jpg
Millenium Elephant Foundation - drhnutí slona
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:12
Clona9
Čas1/160
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#188_IMG_69464.jpg
Millenium Elephant Foundation - jízda na slonovi
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:23
Clona11
Čas1/250
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#189_IMG_69477.jpg
Millenium Elephant Foundation - slon z pohledu řidiče
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:27
Clona11
Čas1/320
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#190_IMG_69484.jpg
Millenium Elephant Foundation - jízda na slonovi
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:29
Clona13
Čas1/320
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#191_IMG_69487.jpg
Millenium Elephant Foundation - jízda na slonovi
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:33
Clona8
Čas1/125
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#192_IMG_69492.jpg
Millenium Elephant Foundation - krmení slona
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:36
Clona8
Čas1/160
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#193_IMG_69498.jpg
Millenium Elephant Foundation - krmení slona
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:37
Clona8
Čas1/200
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#194_IMG_69503.jpg
Millenium Elephant Foundation - sloní sprcha
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:05
Clona10
Čas1/250
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#195_IMG_69450.jpg
Millenium Elephant Foundation - sloní sprcha
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 11:05
Clona11
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#196_IMG_69452.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - stádo
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 13:48
Clona10
Čas1/250
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#197_IMG_69536.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - mladí sloní samci
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 12:52
Clona6.3
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#198_IMG_69521.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - krmení mlékem
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 13:20
Clona5.6
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko160 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#199_IMG_69527.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - stádo přechází městem
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 13:58
Clona11
Čas1/400
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#200_IMG_69539.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - pochod slonů městem
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 16:00
Clona7.1
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#201_IMG_69568.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - koupání v řece
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 14:17
Clona8
Čas1/160
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#202_IMG_69545.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - koupání v řece
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 14:25
Clona5.6
Čas1/4000
ISO800
Kompenzace-2/3
Ohnisko140 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#203_IMG_69553.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - koupání v řece
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 15:10
Clona5.6
Čas1/1000
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko185 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#204_IMG_69559.jpg
Sloní sirotčinec Pinnewala - sloní chobot
AutorPetr Hendl
Pořízení17.08.2017 v 15:36
Clona5
Čas1/400
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#205_IMG_69566.jpg

Ella, Liptons's Seat

Kandy - vlakové nádraží
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 10:22
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#206_IMG_69578.jpg
Kandy - vlakové nádraží
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 10:23
Clona5.6
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#207_IMG_69579.jpg
Ella - lístky na vlak
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 08:57
Clona6.3
Čas1/160
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko120 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#208_IMG_69723.jpg
Kandy - vlak (3. třída)
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 10:27
Clona8
Čas1/100
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#209_IMG_69581.jpg
Kandy - vlak (3. třída)
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 10:28
Clona5
Čas1/40
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#210_IMG_69582.jpg
Kandy - vlak (3. třída)
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 10:28
Clona5
Čas1/40
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#211_IMG_69583.jpg
Kandy - vlak (3. třída)
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 13:18
Clona3.5
Čas1/30
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#212_IMG_69585.jpg
Jízda vlakem s otevřenými dveřmi
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 09:28
Clona5
Čas1/60
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#213_IMG_69724.jpg
Cestou z Kandy do Ella - čajové plantáže
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 13:44
Clona11
Čas1/250
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#214_IMG_69597.jpg
Cestou z Kandy do Ella - čajové plantáže
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 14:13
Clona11
Čas1/320
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#215_IMG_69606.jpg
Ella - vlaková stanice
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 08:51
Clona7.1
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#216_IMG_69720.jpg
Ella - informátor na nádraží
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 08:51
Clona5
Čas1/30
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#217_IMG_69721.jpg
Ella po dešti
AutorPetr Hendl
Pořízení18.08.2017 v 17:51
Clona8
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#218_IMG_69609.jpg
Kamenný ukazatel v Ella
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 13:03
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#219_IMG_69838.jpg
Samadhi Guest Inn
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 10:00
Clona13
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#220_IMG_69908.jpg
Samadhi Guest Inn
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 09:59
Clona8
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#221_IMG_69907.jpg
Samadhi Guest Inn
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 09:57
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#222_IMG_69905.jpg
Samadhi Guest Inn
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 09:58
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#223_IMG_69906.jpg
Ella  - vyhlídka na Ella rock
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 10:44
Clona7.1
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#224_IMG_69617.jpg
Ella - Little Adam's Peak
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 11:59
Clona9
Čas1/200
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#225_IMG_69641.jpg
Little Adam's Peak s pohledem na Ella Rock
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 12:22
Clona10
Čas1/200
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#226_IMG_69647.jpg
My na Little Adam's Peak, za námi Ella Rock
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 12:19
Clona9
Čas1/200
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#227_IMG_69644.jpg
Sběračka čaje
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 10:36
Clona5.6
Čas1/250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#228_IMG_69615.jpg
Kvítek čaje
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 12:35
Clona5.6
Čas1/800
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#229_IMG_69649.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - náš průvodce a za ním drtící stroj
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 14:24
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#230_IMG_69672.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - sušička lístků
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 13:53
Clona5.6
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#231_IMG_69665.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - holky s různými sortami čaje
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 14:13
Clona5
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#232_IMG_69667.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - Klárka řídí tuktuk
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 14:48
Clona10
Čas1/250
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#233_IMG_69677.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - výhled z terasy
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 14:51
Clona9
Čas1/200
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#234_IMG_69681.jpg
Čajová továrna Uva Halpewatte - staré plakáty
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 15:00
Clona4.5
Čas1/10
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#235_IMG_69683.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:54
Clona7.1
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#236_IMG_69707.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 18:17
Clona4.5
Čas1/40
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#237_IMG_69715.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:50
Clona6.3
Čas1/100
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#238_IMG_69691.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:51
Clona8
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#239_IMG_69699.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:56
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#240_IMG_69710.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:53
Clona8
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#241_IMG_69705.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 17:55
Clona7.1
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko60 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#242_IMG_69708.jpg
Ella - výroční průvod s chrámovým pokladem
AutorPetr Hendl
Pořízení19.08.2017 v 18:39
Clona5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#243_IMG_69717.jpg
Výhled na Haputale
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 10:37
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#244_IMG_69729.jpg
Vyhlídka Lipton's Seat
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 11:27
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#245_IMG_69734.jpg
Vyhlídka Lipton's Seat - restaurace
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 13:08
Clona6.3
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#246_IMG_69748.jpg
Vyhlídka Lipton's Seat - restaurace
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 11:39
Clona7.1
Čas1/60
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#247_IMG_69738.jpg
Vyhlídka Lipton's Seat
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 12:39
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#248_IMG_69742.jpg
Vyhlídka Lipton's Seat
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 12:38
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#249_IMG_69740.jpg
Cesta plantážemi z vyhlídky Lipton's Seat
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 13:13
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#250_IMG_69750.jpg
Sběračka čaje
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 13:33
Clona7.1
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#251_IMG_69752.jpg
Cesta z Lipton's Seat lemovaná citáty
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 13:50
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#252_IMG_69758.jpg
My v čajové plantáži
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 13:55
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#253_IMG_69766.jpg
Pytle s čajovými lístky
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 14:08
Clona5.6
Čas1/60
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#254_IMG_69768.jpg
Výkup čajových lístků
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 14:17
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#255_IMG_69774.jpg
Čajové plantáže
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 14:19
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#256_IMG_69776.jpg
Informační tabule na čajových plantážích
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 15:07
Clona7.1
Čas1/160
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#257_IMG_69780.jpg
Čajová továrna Dambatenne
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 15:26
Clona7.1
Čas1/125
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#258_IMG_69784.jpg
Parkoviště u čajové továrny Dambatenne
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 15:26
Clona7.1
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#259_IMG_69783.jpg
Čajová továrna Dambatenne
AutorPetr Hendl
Pořízení20.08.2017 v 15:28
Clona6.3
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#260_IMG_69786.jpg
Ravana Falls u Elly
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 12:38
Clona11
Čas1/250
ISO400
Kompenzace-1/1
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#261_IMG_69835.jpg
Ravana Falls u Elly
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 11:01
Clona8
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#262_IMG_69804.jpg
Ravana Falls u Elly
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 11:17
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#263_IMG_69806.jpg
Ravana Falls u Elly
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 12:05
Clona10
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#264_IMG_69823.jpg
Ravana Falls u Elly
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 12:06
Clona5.6
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#265_IMG_69826.jpg
Vlak na Nine Arch Bridge
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 15:49
Clona10
Čas1/250
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#266_IMG_69892.jpg
Na železničním mostě Nine Arch Bridge
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 14:23
Clona10
Čas1/200
ISO200
Kompenzace-1/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#267_IMG_69855.jpg
Nine Arch Bridge
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 14:33
Clona7.1
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#268_IMG_69857.jpg
Lepoještěr (čeleď agamovití)
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 15:32
Clona5.6
Čas1/2000
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#269_IMG_69871.jpg
Rice and Curry v Adam's Breeze
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 18:08
Clona4.5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#270_IMG_69904.jpg
Dream Coffee v Ella - zákusky
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 10:11
Clona9
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#271_IMG_69790.jpg
Klárka a Eliška se šťopkou banánovníku
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 16:16
Clona5.6
Čas1/250
ISO200
Kompenzace1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#272_IMG_69897.jpg
Banánovník s květem
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 16:25
Clona8
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko80 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#273_IMG_69902.jpg
Krejčovská dílna
AutorPetr Hendl
Pořízení21.08.2017 v 16:20
Clona6.3
Čas1/80
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#274_IMG_69899.jpg

Kataragama, Yala

Slon na cestě do Kataragamy
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 13:11
Clona9
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#275_IMG_69915.jpg
The Chill Restaurant
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 16:54
Clona5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#276_IMG_69917.jpg
Kataragama - pouliční jídelna
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 19:46
Clona5.6
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#277_IMG_69973.jpg
Kataragama - jídelní lístek v Ruhunu Bakery & Hotel
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:35
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#278_IMG_70204.jpg
Kataragama - jídelní lístek v Ruhunu Bakery & Hotel
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:34
Clona5.6
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#279_IMG_70203.jpg
Kataragama - pečivo a sladkost
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:38
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#280_IMG_70205.jpg
Sladkosti z trhu
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 11:41
Clona5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#281_IMG_70185.jpg
Trh v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:24
Clona6.3
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#282_IMG_69919.jpg
Trh v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:25
Clona5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#283_IMG_69922.jpg
Kataragama - prodej zeleniny
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:14
Clona9
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#284_IMG_70196.jpg
Kataragama - prodej rýže
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:15
Clona7.1
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#285_IMG_70198.jpg
Příbytek u trafostanice
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:25
Clona6.3
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#286_IMG_69923.jpg
Hulmani prohledávají odpadky
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:54
Clona5.6
Čas1/320
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#287_IMG_70206.jpg
Špinavá strana Kataragamy
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:55
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#288_IMG_70207.jpg
Kataragama - koupel před chrámovým okrskem
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:57
Clona7.1
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko90 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#289_IMG_70211.jpg
Praní prádla v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:57
Clona8
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#290_IMG_70210.jpg
Kataragama - špinavá řeka
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 16:59
Clona5.6
Čas1/60
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#291_IMG_70218.jpg
Hulman jí meloun
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 17:12
Clona5.6
Čas1/500
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko150 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#292_IMG_70228.jpg
Kataragama - hudebníci a tanečníci
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:52
Clona8
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#293_IMG_69937.jpg
Kataragama - Vstupní brána k hlavnímu chrámu
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:49
Clona9
Čas1/160
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#294_IMG_69933.jpg
Kataragama - páv s kobrou zdobící zeď
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 17:26
Clona5.6
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#295_IMG_70233.jpg
Zeď chrámu v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 17:21
Clona5.6
Čas1/100
ISO200
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#296_IMG_70230.jpg
Kataragama - zástup čekající na požehnání v chrámu
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 18:24
Clona4
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#297_IMG_70238.jpg
Kataragama - večerní půdža
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:15
Clona5.6
Čas1/25
ISO800
Kompenzace-2/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#298_IMG_69951.jpg
Menší chrám v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 17:45
Clona5
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#299_IMG_69929.jpg
Kataragama - nádvoří hlavního chrámu
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:17
Clona5.6
Čas1/100
ISO800
Kompenzace-4/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#300_IMG_69953.jpg
Kataragama - přání a rozbíjení kokosových ořechů
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:11
Clona5.6
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace-5/3
Ohnisko140 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#301_IMG_69945.jpg
Kataragama - přání a rozbíjení kokosových skořápek
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:25
Clona5.6
Čas1/25
ISO800
Kompenzace-4/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#302_IMG_69955.jpg
Společná modlitba s budhistickým mnichem
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 18:25
Clona3.5
Čas1/30
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#303_IMG_70240.jpg
Kataragama - zapalování svíček
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:30
Clona5.6
Čas1/20
ISO800
Kompenzace-2/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#304_IMG_69958.jpg
Kataragama - holky krmí slona za chrámem
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 18:59
Clona5.6
Čas1/6
ISO800
Kompenzace-2/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#305_IMG_69964.jpg
Menší chrámy v chrámovém okrsku
AutorPetr Hendl
Pořízení22.08.2017 v 19:24
Clona5.6
Čas1/25
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#306_IMG_69972.jpg
Hotel Senora
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 19:23
Clona3.5
Čas1/13
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#307_IMG_70243.jpg
NP Yala - náš jeep v Yale
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 10:20
Clona7.1
Čas1/125
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#308_IMG_70184.jpg
NP Yala - páv
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 06:17
Clona5.6
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#309_IMG_69979.jpg
NP Yala - Nesyt indický
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 06:22
Clona5.6
Čas1/1600
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#310_IMG_69994.jpg
NP Yala - krokodýl
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:11
Clona5.6
Čas1/3200
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#311_IMG_70102.jpg
NP Yala - divoké prase
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 07:08
Clona5.6
Čas1/4000
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#312_IMG_70024.jpg
NP Yala - vlha
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 07:46
Clona5.6
Čas1/1000
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#313_IMG_70074.jpg
NP Yala - medvěd pyskatý
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 06:52
Clona5.6
Čas1/400
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#314_IMG_70017.jpg
NP Yala - pelikáni
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:08
Clona5.6
Čas1/2000
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#315_IMG_70088.jpg
NP Yala - krokodýl
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:10
Clona5.6
Čas1/2000
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko150 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#316_IMG_70098.jpg
NP Yala - mořské pobřeží
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:25
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#317_IMG_70104.jpg
NP Yala - promyka
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:56
Clona5.6
Čas1/1000
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko140 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#318_IMG_70115.jpg
NP Yala - stopa levharta
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 07:24
Clona5.6
Čas1/4000
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#319_IMG_70063.jpg
NP Yala - leopard
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 08:59
Clona5.6
Čas1/3200
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#320_IMG_70119.jpg
NP Yala - jelínci
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 09:21
Clona5.6
Čas1/2000
ISO400
Kompenzace-1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#321_IMG_70139.jpg
NP Yala - vodní bůvol
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 09:45
Clona5.6
Čas1/1250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko110 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#322_IMG_70149.jpg
NP Yala - ibis černohlavý
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 09:46
Clona5.6
Čas1/2500
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko170 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#323_IMG_70157.jpg
NP Yala - jelínek
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 09:54
Clona5.6
Čas1/1250
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#324_IMG_70167.jpg
NP Yala - vodní bůvoli
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 09:54
Clona5.6
Čas1/1000
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#325_IMG_70170.jpg
NP Yala - hulmani
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 10:00
Clona5.6
Čas1/500
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#326_IMG_70181.jpg
Škola v Kataragamě
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 15:50
Clona6.3
Čas1/100
ISO200
Kompenzace1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#327_IMG_70191.jpg
Gábina a Klárka před 1. A
AutorPetr Hendl
Pořízení23.08.2017 v 15:49
Clona9
Čas1/160
ISO800
Kompenzace-1/3
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#328_IMG_70189.jpg
Ve škole
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 09:40
Clona5.6
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#329_IMG_70248.jpg
Ve škole
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 09:40
Clona6.3
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#330_IMG_70247.jpg
Klárka ve škole
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 09:39
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#331_IMG_70246.jpg

Mirissa, Unawatuna, Galle

Mirissa - pláž
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 13:10
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#332_IMG_70344.jpg
Mirissa - pláž a vlny
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 16:51
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#333_IMG_70258.jpg
Mirissa - Eliška ve vlnách
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 17:02
Clona5.6
Čas1/1000
ISO400
Kompenzace2/3
Ohnisko100 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#334_IMG_70281.jpg
Mirissa - Klárka ve vlnách
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 17:02
Clona5.6
Čas1/800
ISO400
Kompenzace2/3
Ohnisko120 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#335_IMG_70283.jpg
Mirissa - pláž
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 17:31
Clona9
Čas1/200
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#336_IMG_70295.jpg
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 17:46
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#337_IMG_70365.jpg
Mirissa - restaurace večer na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 19:11
Clona3.5
Čas1/10
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#338_IMG_70298.jpg
Mirissa - čerstvé ryby a plody moře k večeři
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 19:10
Clona3.5
Čas1/20
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#339_IMG_70296.jpg
Mirissa - snídaně na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 09:58
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#340_IMG_70299.jpg
Mirissa - pláž
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 11:28
Clona5.6
Čas1/500
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#341_IMG_70307.jpg
Mirissa
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 10:04
Clona10
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#342_IMG_70301.jpg
Mirissa - Klárka s míchanými vajíčky
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 10:12
Clona5.6
Čas1/60
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#343_IMG_70303.jpg
Mirissa - smažený ananas s medovou omáčkou a tvarohem
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 10:13
Clona6.3
Čas1/80
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#344_IMG_70305.jpg
Klárka na vlnách
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 12:17
Clona5.6
Čas1/1250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko187 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#345_IMG_70312.jpg
Gábina na vlně
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 12:18
Clona5.6
Čas1/1000
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko187 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#346_IMG_70319.jpg
Eliška ve vlně
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 12:26
Clona5.6
Čas1/1000
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#347_IMG_70321.jpg
Klárka
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 12:38
Clona5.6
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#348_IMG_70341.jpg
Eliška na vlně
AutorPetr Hendl
Pořízení25.08.2017 v 12:33
Clona5.6
Čas1/1250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#349_IMG_70338.jpg
Mirissa - Guest house Sky Garden
AutorPetr Hendl
Pořízení24.08.2017 v 15:30
Clona5
Čas1/60
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#350_IMG_70254.jpg
Mirissa - Guest house Sky Garden
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 10:38
Clona7.1
Čas1/80
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#351_IMG_70370.jpg
Mirissa - Guest house Sky Garden
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 10:37
Clona10
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#352_IMG_70369.jpg
Mirissa - Guest house Sky Garden
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 10:36
Clona7.1
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#353_IMG_70368.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:39
Clona10
Čas1/200
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#354_IMG_70471.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:09
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#355_IMG_70421.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:02
Clona5.6
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko70 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#356_IMG_70403.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 11:48
Clona8
Čas1/125
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#357_IMG_70381.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:06
Clona5.6
Čas1/100
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#358_IMG_70414.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:16
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#359_IMG_70436.jpg
Záchranná stanice želv Sea Turtle Hatchery
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 12:29
Clona5.6
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#360_IMG_70455.jpg
Ještěrka
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 11:48
Clona5.6
Čas1/2000
ISO1600
Kompenzace-2/3
Ohnisko187 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#361_IMG_70380.jpg
Unawatuna - No Name Rest guest house
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 14:46
Clona4.5
Čas1/50
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#362_IMG_70477.jpg
Unawatuna - No Name Rest guest house
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 14:20
Clona6.3
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko12 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#363_IMG_70475.jpg
Unawatuna - holky odpočívají po cestě
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 14:18
Clona6.3
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#364_IMG_70472.jpg
Unawatuna - pláž
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 15:16
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#365_IMG_70482.jpg
Unawatuna - pláž
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 15:14
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#366_IMG_70479.jpg
Unawatuna - Eliška skáče s kluky do vody
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 11:26
Clona5.6
Čas1/800
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko135 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#367_IMG_70587.jpg
Unawatuna - koupání s místňáky
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 11:32
Clona10
Čas1/200
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko50 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#368_IMG_70596.jpg
Unawatuna - koupání s místňáky
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 11:34
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#369_IMG_70598.jpg
Unawatuna - Klárka si užívá
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 11:32
Clona5.6
Čas1/640
ISO100
Kompenzace1/3
Ohnisko200 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#370_IMG_70592.jpg
Unawatuna - slunce nad hlavou
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 11:42
Clona5.6
Čas1/400
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#371_IMG_70602.jpg
Unawatuna - občerstvení na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 16:15
Clona5.6
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#372_IMG_70483.jpg
Unawatuna - Blow hole
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 16:54
Clona10
Čas1/160
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#373_IMG_70573.jpg
Unawatuna - chrám nad pláží
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 18:46
Clona3.5
Čas1/13
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#374_IMG_70490.jpg
Unawatuna - restaurace na pláži
AutorPetr Hendl
Pořízení26.08.2017 v 19:20
Clona3.5
Čas1/13
ISO1600
Kompenzace-1/1
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#375_IMG_70492.jpg
Galle - hlavní vstu do pevnosti a hodinová věž
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:29
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#376_IMG_70555.jpg
Galle - katolický kostel
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 10:56
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#377_IMG_70494.jpg
Galle - královnin dům
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 10:58
Clona9
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#378_IMG_70495.jpg
Galle - Zátiší na Church Cross Street
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:04
Clona9
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#379_IMG_70497.jpg
Galle - muzeum námořnictví
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:15
Clona9
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko32 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#380_IMG_70499.jpg
Galle - Klárka Tarzan
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:24
Clona6.3
Čas1/200
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#381_IMG_70507.jpg
Galle - všichni si fotí Klárku
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:23
Clona4
Čas1/50
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#382_IMG_70504.jpg
Galle - dvůr za vraty
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:40
Clona7.1
Čas1/100
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#383_IMG_70515.jpg
Ulička v Galle
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:41
Clona8
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#384_IMG_70517.jpg
Galle - starý domek
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:43
Clona7.1
Čas1/125
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#385_IMG_70520.jpg
Galle - schrána na dopisy
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 14:45
Clona8
Čas1/125
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#386_IMG_70547.jpg
Galle - starý dům
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:44
Clona8
Čas1/160
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#387_IMG_70521.jpg
Galle - dřevěné dveře
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 14:47
Clona8
Čas1/160
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#388_IMG_70549.jpg
Galle - starý dům
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:54
Clona5.6
Čas1/80
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#389_IMG_70524.jpg
Galle - maják na hradbách
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 11:57
Clona10
Čas1/250
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#390_IMG_70525.jpg
Galle - staré domky
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 14:06
Clona8
Čas1/200
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#391_IMG_70539.jpg
Galle - veranda domu
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 14:48
Clona11
Čas1/400
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#392_IMG_70550.jpg
Galle - hradby a maják
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 12:36
Clona11
Čas1/250
ISO100
Kompenzace-2/3
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#393_IMG_70536.jpg
Galle - sochy
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:26
Clona16
Čas1/500
ISO800
Kompenzace0
Ohnisko24 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#394_IMG_70554.jpg
Galle - socha vojáka
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:40
Clona7.1
Čas1/100
ISO100
Kompenzace-1/3
Ohnisko40 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#395_IMG_70558.jpg
Galle - obchod s kořením
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:55
Clona7.1
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#396_IMG_70566.jpg
Galle - holky v krámku s kořením
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:54
Clona6.3
Čas1/200
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko28 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#397_IMG_70565.jpg
Galle - místní tržnice "Green Market"
AutorPetr Hendl
Pořízení27.08.2017 v 15:57
Clona6.3
Čas1/60
ISO1600
Kompenzace-1/3
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#398_IMG_70569.jpg
Krátký spánek na letišti
AutorPetr Hendl
Pořízení28.08.2017 v 23:08
Clona4.5
Čas1/50
ISO1600
Kompenzace0
Ohnisko20 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#399_IMG_70605.jpg
Přestup v Dubaji
AutorPetr Hendl
Pořízení29.08.2017 v 09:10
Clona8
Čas1/100
ISO100
Kompenzace0
Ohnisko35 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#400_IMG_70606.jpg
Klárka trénuje slona na slavnost Esala Perahera
AutorPetr Hendl
Pořízení29.08.2017 v 20:20
Clona7.1
Čas1/200
ISO400
Kompenzace0
Ohnisko18 mm
Přímý odkazhttps://www.hendl.cz/photo/2017-08-05-Sri-Lanka.html#401_IMG_70611.jpg